Українцям пояснили, які щеплення потрібно зробити під час війни та куди звертатися

Українцям пояснили, які щеплення потрібно зробити під час війни та куди звертатися

pixabay.com

Національна служба здоров'я нагадує українцям, що навіть за умов війни в країні є можливість отримати планове щеплення. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря, а тим, хто вимушено залишив свою домівку, - до найближчого центру первинної допомоги. Про це повідомляє прес-служба НСЗУ.

"Національний календар щеплень включає вакцинацію від 10 хвороб: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, паротиту та краснухи. Більшість із них проводять у дитинстві, щеплення від правця та дифтерії – кожні 10 років. Якщо ви пропустили ревакцинацію від дифтерії та правця або маєте дітей, яким потрібне планове щеплення, зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо переїхали – до найближчого Центру первинної допомоги. Знайти його допоможуть за номером 16-77", – пояснюють у НСЗУ.

Навіть без декларації з лікарем первинна допомога буде безоплатною, зазначають у відомстві.

"Розкажіть лікарю, які щеплення вже є у вас чи вашої дитини. Лікар допоможе скласти графік. Щеплення вакцинами, закупленими за рахунок державного бюджету, є безкоштовними для пацієнтів", - зазначили у центрі здоров'я.

Безкоштовною, як і раніше, є вакцинація проти COVID-19. Незважаючи на відміну карантинних зон на час війни, у всіх українців є можливість отримувати щеплення від коронавірусу – планове або бустерне (на жаль, крім зон активних бойових дій).

Дані про вакцинацію вносяться до бази даних, а інформація про щеплення відображатиметься в особистому кабінеті "Дії". На жаль, паперові сертифікати під час війни не видаються.