Офіс президента створить групу експертів для аналізу ефективності санкцій проти РФ

Володимир Зеленський наголосив, що для України важливою є ефективність введених проти Москви санкційних пакетів.

Скріншот із відео t.me/OP_UA

Україна не може і не погоджуватиметься з пасивною позицією санкцій країн щодо Росії. Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців.

- Не повинно бути жодних підвішених санкційних пакетів – мовляв, якщо російські війська зроблять щось, тоді буде якась відповідь. Ми вже пройшли цю історію. Минулого року ми говорили, що потрібні потужні превентивні санкції проти РФ, щоби не було вторгнення. Превентивний пакет не зробили – повномасштабна війна почалася, – зазначив президент.

За його словами, зараз йдеться про те, що нібито ембарго на постачання російської нафти в Європу можуть запровадити лише у випадку, якщо Росія застосує хімічну зброю.

- Просто немає слів. Тільки вдумайтесь... Чекати на хімічну зброю! Ми, живі люди, маємо чекати. А хіба все, що російські військові робили до цього і зробили вже не заслуговує на нафтове ембарго? Фосфорні бомби не заслуговують? Обстріляне хімічне виробництво чи обстріляна атомна станція не заслуговує?, - наголосив Зеленський.

Як зазначив глава держави, для України важливо, щоб санкційні пакети були ефективними та досить серйозними проти агресії РФ.

- Якщо санкційні пакети слабкі або працюють недостатньо, якщо їх можна оминути, то це створює у влади РФ ілюзію, що не можу собі дозволити робити й надалі те, що роблять зараз. А ціну за це сплачують українці. Своїм життям, - сказав він.

Також Зеленський повідомив про створення групи експертів, які займатимуться аналізом застосованих країнами санкцій проти Росії. До групи увійдуть як українські, так і міжнародні експерти.

- Уже цього тижня ми створюємо за Офісом президента групу українських та міжнародних експертів, які на постійній основі аналізуватимуть застосовані санкції проти Росії, на що вони реально впливають. Наша мета – щоб санкції працювали так, як це й замислювалося, щоб не було жодної можливості обходити їх, підсумував президент.

Український лідер вважає, що такі ж цілі мають бути й у всього демократичного світу, без жодного виключення.