Окупанти зганьбилися: нібито знайшли в Херсоні українські медалі "За взяття Криму". Але фейк вийшов незграбним

Документи до "заздалегідь виготовлених" медалей містили помилки.

t.me\Антон Геращенко

Російські окупанти вигадали черговий фейк, який мав був підтвердити нібито войовничі наміри України, якими РФ виправдовує власне вторгнення до суверенної країни. Про це у своєму телеграм-каналі розповів 24 березня радник голови МВС України Антон Геращенко.

Йдеться про інформацію, що з'явилася у російських телеграм-каналах про те, що у військкоматах тимчасово окупованого Херсона росіяни нібито знайшли медалі "За взяття Криму", які заздалегідь виготовили в Україні.

Це, за розрахунком пропагандистів, мало свідчити про те, що Україна збиралася військовим шляхом повернути собі не лише Донбас (ця фантазія повторюється як обґрунтування для агресії багатьма росіянами – від Путіна та Лаврова для пересічних користувачів соцмереж), а й Крим.

Інформацію про "медалі" опублікували багато російських телеграм-канали, зокрема пропагандист зі стажем colonelcassad, який висвітлював у позитивному ключі російську кампанію в Сирії. Повідомлення про херсонську знахідку опублікував телеграм-канал RT, але згодом видалив пост.

Геращенко перерахував ляпи авторів фейку, які сфабрикували його нашвидкуруч. Окупанти "посипалися" нюансами української мови, не зумівши достовірно зобразити нагородну книжку до медалі. Перша помилка - державна нагорода присуджується не "Наказом" (як у російському фейку), а Указом президента України (наприклад, як тут - №158/2022 ).

По-друге, Володимир Зеленський в українському правописі не "Александрович" (як у російському фейку), а Олександрович. Тобто правильні ініціали президента не В.А., а В.О.

По-третє, в офіційних документах взагалі не використовується по батькові президента - вони завжди підписані за стандартом - "В. Зеленський".

Крім того, є логічна нестиковка, на яку звертають увагу у соцмережах. "Взяття" Криму у випадку з Україною - невідповідне формулювання і навряд чи могло бути застосоване. Крим – український, тому коли це відбудеться, медаль назвуть "За повернення Криму". Виконання "Свідоцтва про нагородження" теж викликає запитання - все ж таки до держнагороди зазвичай додається більш якісно надрукований документ.

Росія продовжує наслідувати ключовий принцип своєї низькоякісної пропаганди - приписувати іншим те, що зробила сама. Тільки тепер ще зі зрушенням у часі. У 2014 році У РФ було випущено медаль "За визволення Криму", якою нагороджувалися причетні до окупації українського півострова. Тираж нагороди був випущений раніше, ніж Путін офіційно визнав, що Росія мала відношення до окупації півострова.