ДБР: Брати Суркіси вивезли з України велику суму готівки

Це стало можливим завдяки тому, що митники не перевірили машини бізнесменів

football.uа

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження щодо інспекторів митного поста «Вилок» Закарпатської митниці, які пропустили через кордон машини відомих бізнесменів Суркісів без перевірки. Як повідомили у пресслужбі ДБР, це сталося 26 лютого.

Того дня до зони митного контролю прибули два автомобілі, за кермом яких перебували Григорій та Ігор Суркіси із чотирма пасажирами в кожній машині. Інспектори не оглянули багаж і особисті речі та не виконали інші дії, передбачені законодавством під час воєнного стану.

Декларування будь-яких коштів та речей при митному оформленні зазначеними особами не проводилося. Водночас, за попередніми даними, на митному пості в Угорщині бізнесмени задекларували до ввезення в країну великі суми готівки, - наголосили у ДБР.

Проводиться досудове розслідування за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). Правоохоронці встановлюють, чому митники «допустили незаконне переміщення через державний кордон України коштів у великих розмірах». Процесуальне керівництво здійснює Закарпатська обласна прокуратура.

За даними Української правди, народний депутат Григорій Суркіс виїхав на автомобілі "Mercedez-Benz ML-500". Його пасажирами були Кулешов Микита, Кострикіна Зоя, Олексій Борисов та Шевчук Дана. У виданні наголосили, що Борисов та Кулішов є його онуками. Молодший брат Ігор Суркіс нібито поїхав у броньованій машині "Maybach S650" з Ольгою Романовою (громадянкою РФ), Суркісом В'ячеславом та Суркіс Яною.

Григорій Суркіс – український бізнесмен та політик, футбольний функціонер. Секретар Комітету з питань молоді та спорту Верховної Ради України.

Ігор Суркіс – український підприємець та громадський діяч, президент футбольного клубу «Динамо» Київ.