Журнал TIME присвятив обкладинку 5-річній дівчинці з Кривого Рогу: "Стійкість України!"

Разом із мамою вона була змушена втекти від війни до Польщі.

time.com

Всесвітньо відомий американський журнал TIME, який вже неодноразово присвячував свої обкладинки боротьбі українського народу проти російських військ, цього разу розповів про долю 5-річної дівчинки Валерії. Разом із сім'єю вона була змушена втекти від війни до Польщі. Її історію розповідає видання.

- Якби ви зустріли Валерію, ви могли б подумати, що вона сором'язлива, - сказала її мати Таїсія, - але вдома вона привертає увагу. Вона любить те саме, що й багато маленьких дівчаток: свого плюшевого кролика, ляльку Ельзу з «Холодного серця», рожевий рюкзак, який їй довелося залишити, коли вона бігла зі своєї країни. Валерія теж має великі мрії: зокрема, 1 вересня вона мріє піти до першого класу.

Коли і де Валерія зможе піти до школи – поки що неясно. 9 березня дівчинка разом із мамою втекли до Польщі. Жінка каже, що таке рішення ухвалила, щоб убезпечити дитину.

- Ми покинули Україну ще до того, як нас обстріляли, тож у нас був шанс. Можна сказати, що Бог благословив нас. Але хоч Валерія наразі зі мною, чоловік та син залишилися в Україні, ми розмовляємо щодня. Виїхати з України було дуже важко, дуже важко – багато хто намагався вибратися. Черги для автобусів та поїздів простягнулися на 3 км. Люди, здебільшого жінки та діти, були притиснуті тісно один до одного. Нам довелося простояти аж 18 годин у поїзді до Львова, – розповіла мама Валерії.

Жінка каже, що наразі на тихі та спокійні українські міста страшно дивитися – там панує хаос, руйнування та страх.

- У ЗМІ Росія каже, що не воює на Україні. Але війна справжня. Люди помирають по-справжньому. У мене дуже багато друзів у Харкові, які у сховищах. Вони навіть не могли вийти зі своїми дітьми, – каже вона.

Мама Валерії каже, що дуже вдячна Польщі та її волонтерам за теплий прийом – вони надали харчування, місце для сну, веселили дітей та пригощали їх солодощами. Вона сподівається, що і вона, і її донька незабаром зможуть повернутися додому. А поки що жінка має намір допомогти польським волонтерам організувати прийом інших своїх співвітчизників, які тікають від війни.

Зазначимо, експерти ООН заявили, що майже кожна друга дитина в Україні стає біженцем унаслідок війни. Крім того, за їхніми підрахунками, майже кожної секунди з країни їде одна дитина.