Закони воєнного часу: Податкова реформа, подовження воєнного стану та зарплати вчителям

Засідання пройшло у традиційному сесійному залі Ради. Під куполом зібралося 345 парламентаріїв.

facebook.com/UkrainianLandForces

15 березня народні депутати зібралися на третє від початку війни Росії проти України пленарне засідання. Засідання пройшло у традиційному сесійному залі Ради. Під куполом зібралися, як повідомляє народний депутат Ярослав Железняк, 345 парламентарів. Усі рішення ухвалювалися практично одноголосно.

Ось що ухвалили народні депутати.

Подовжили ще на 30 днів дію воєнного стану в Україні

Народні депутати підтримали президентський законопроект щодо подовження терміну воєнного стану ще на 30 днів, а саме до 25 квітня включно.

Запустили міні-податкову реформу воєнного часу

Парламентарі підтримали законопроект, який запроваджує понад 40 новацій у сфері оподаткування. Зокрема, ухвалений законопроект запроваджує податковий режим для підприємців (2% від обороту на суми до 10 млрд). У коментарі «КП" в Україні» експерти пояснили негативні сторони документа. Законопроект скасовує і оподаткування пального.

Визнали добровольців ТрО ветеранами війни

Парламентарі розширили перелік осіб, які можуть набути статусу учасника бойових дій та користуватися відповідними соціальними гарантіями. Такий статус матимуть добровольці територіальної оборони, які брали участь у бойових діях.

Спростили звільнення від армії для осіб з інвалідністю

Депутати розширили перелік осіб, яких не можна призивати на строкову військову службу та мобілізувати під час воєнного стану і можна випускати за межі України:

"Особи, які мають інвалідність або доглядають за особами з інвалідністю та недієздатними, виховують дітей з інвалідністю та/або серйозно хворих (важкими перинатальними ураженнями нервової системи, важкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними захворюваннями, онкогематологічними захворюваннями, інсулінозалежними, гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня), дітей, які отримали тяжку травму, вимагають трансплантації органу, вимагають паліативної допомоги".

Розширили повноваження поліції

Народні депутати внесли зміни до закону про Національну поліцію та до закону про Дисциплінарний статут Національної поліції України. Йдеться про зміни, що регламентують діяльність поліцейських в умовах воєнного часу.

"Доповнення стосуються питань взаємодії органів і підрозділів Національної поліції з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними особами державної форми власності, у тому числі щодо військовополонених, забезпечення конвоювання та утримання затриманих осіб, розмінування та допуск поліцейських до проведення спеціальних вибухотехнічних робіт, а також представництва у Міжнародній організації кримінальної поліції – Інтерполі. Крім того, передбачені проектом акту зміни, спрямовані на врегулювання питання збору біометричних даних осіб, у тому числі шляхом дактилоскопування, а також розширення переліку підстав для зупинення поліцейським транспортного засобу та його перевірки, а також перевірки водія й пасажирів. Законопроект доповнює Дисциплінарний статут Нацполіції України новим розділом, який визначає особливості проведення у НПУ службового розслідування у період дії воєнного стану", - сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Захистили «бойовий імунітет»

Народні депутати ухвалили законопроект, який звільняє від кримінальної відповідальності військове командування, військовослужбовців, добровольців ТрО, правоохоронців за те, що під час проведення бойових дій за умов воєнного часу постраждав чи загинув хтось із особового складу.

"Прийняття акту сприятиме підвищенню обороноздатності держави і суспільства під час відбиття та стримування збройної агресії Російської Федерації", - сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Умови для «військової» амністії

Депутати ухвалив законопроект, який звільняє з-під варти учасників бойових дій – українців із реальним бойовим досвідом, які бажають захищати державу зі зброєю у руках.

"Існує нагальна потреба оперативно доукомплектовувати українську армію та інші військові формування. У зв'язку з цим пропонується надати можливість особам, які підозрюються або звинувачуються у скоєнні кримінального правопорушення та стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, звернутися до прокурора із заявою про скасування такого запобіжного заходу для подальшого призову такої особи на військову службу під час мобілізації", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Під дію цього закону підпадають усі особи, окрім тих, хто підозрюється у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 115, 146-147, 152-156, 255, 2551, 257, 258-262, 305- 321, 3-337, 401-414, 426-433, 436, 437-442 Кримінального кодексу України.

Надали гарантії вчителям

Народні обранці ухвалили законопроект, головна суть якого – вчителі на період воєнного часу не можуть бути звільнені, їм виплачуватимемося зарплата. Що ж до організації навчального процесу, то уроки слід проводити залежно від ситуації з безпекою в регіоні – або стаціонарно, або дистанційно.

Дозволили не віддавати борги Росії за судовими рішеннями

Парламентарі внесли зміни до виконавчого законодавства. Державні та приватні виконавці зобов'язані заморозити всі виконавчі провадження стягувачем, по яких проходить Росія або фізичні/юридичні особи РФ. З рахунків боржників знімається арешт (за умови, що заборгованість з виконавчого провадження не перевищує 100 тисяч гривень).

Підсилили кібербезпеку

Проголосували депутати за законопроект, який посилює кібербезпеку у країні. Насамперед йдеться про створення резервних копій державних інформаційних ресурсів та захист інформації в умовах дії воєнного часу.

Збільшили чисельність Держприкордонслужби.

Парламентарі схвалили пропозицію щодо збільшення чисельності Державної прикордонної служби на 7 тисяч військовослужбовців.

Збільшили витрати на армію

Народні депутати переглянули деякі статті держбюджету-2022 та додали на фінансування армії ще 67 мільярдів гривень.

РНБО прийматиме рішення про окуповані території

Верховна Рада дала добро на те, щоб рішення про тимчасово окуповані території приймала РНБО. У прийнятому законі йдеться, що коли територію буде визнано тимчасово окупованою,  там не можна проводити референдуми, вибори до Верховної Ради, місцеві ради, укладати будь-які юридичні правочини. Усі вони будуть визнані незаконними.

Збільшення ренти на видобуток газу під час воєнного часу

Депутати збільшили ренту на видобуток газу, що дозволить залучити до держбюджету додатково 30,6 млрд грн. Ці гроші підуть на фінансування програми «Е-Підтримка".

Позбавили депутатського мандату Ківу

Парламентарі задовольнили заяву народного депутата Іллі Ківи про складання депутатського мандату. З 15 березня Ківа – не депутат. Натомість до парламенту має шанс зайти наступний за виборчим списком партії "ОПЗЖ" кандидат – бізнесмен із Мукачево Іван Чубірко.