Падіння економіки, безробіття та інфляція в РФ: "все настільки жахливо, що говорити про це небезпечно"

Що міжнародні та російські економісти говорять про найближче майбутнє РФ.

geralt із сайту Pixabay

Про те, що міжнародні та російські економісти говорять про найближче майбутнє РФ, на своїй сторінці у соцмережі розповів директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

1. Падіння економіки

PMorgan Chase та Goldman Sachs пишуть про падіння ВВП цього року на 7%, Bloomberg Economics – на 9%, а у разі запровадження санкцій проти експорту нафти та газу – на 14%. В "Інституті міжнародних фінансів" вважають, що за підсумками року очікується скорочення ВВП на 15%.

2. Інфляція

У макроекономічному опитуванні Центробанку економісти очікують на інфляцію на рівні 20%. Але при цьому аналітики великої інвест-компанії, які погодилися дати коментар не під запис, оскільки "все настільки жахливо, що говорити про це небезпечно", вважають, що інфляція за підсумками року вийде за межі 40%.

3. Кредитування

Згідно з прогнозами, обсяг видачі кредитів буде близьким до нуля, оскільки позики зі ставкою понад 30% річних просто нікому не потрібні.

4. Безробіття

Тільки офіційний рівень безробіття, який набагато нижчий від реального, становитиме понад 15% від економічно активного населення. І у це легко повірити, дивлячись, скільки великих іноземних компаній пішло з ринку. Тільки у «Макдональдс», який тимчасово закрив ресторани, по всій країні понад 62 тис. співробітників. За даними Statista, в компаніях, що зупинили свою діяльність на території Росії, працювало близько 120 тисяч людей.

5. Економічна депресія

Щоб зрозуміти масштаби лиха, Анатолій Амелін наводить простий приклад: «АвтоВАЗ» припиняє збирання автомобілів через дефіцит електронних компонентів. «Камаз» також має проблеми з комплектуючими — їх постачання з Європи заморожено.

Якщо конвеєри заводів завмирають надовго, це загрожує не тільки масовими звільненнями співробітників підприємств. Автовиробники перестають купувати продукцію у сотень російських постачальників і, зокрема, у тих, хто виробляє сталь. Сталевари, у свою чергу, знижують замовлення на коксівне вугілля - і так далі.

6. Золотовалютні резерви

На сьогодні заблоковано понад половину ЗВР. Загальний обсяг ЗВР РФ становить близько $640 млрд, заблоковано - $300 млрд. При цьому кошти, що залишилися, складаються із золота на $133 млрд, яке низьколіквідне і продати його важко.

$300 млрд – це юані. При цьому США веде діалог з Китаєм про блокування цієї частини.

А ЄС взагалі пропонує конфіскувати частину заблокованих активів ($30 млрд).