Мінекономіки України опублікувало нову граничну вартість бензину – 43,52 грн/літр

Розмір націнки на АЗС залишається на довоєнному рівні.

pixabay.com

Міністерство економіки України опублікувало нову граничну вартість бензину та дизельного пального, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку. Максимальна ціна на "звичайний" бензин не повинна перевищувати 43,52 грн/літр, а за дизпаливо – 44,9 грн/літр. Про це повідомив телеграм-канал Pics&Maps.

Середня вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm складає 39,90 гривень, 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm - 38,97 грн. Розмір націнки українських мереж АЗС залишається на довоєнному рівні: 4,55 грн. на літр бензинів та 5 грн. на літр дизеля.

12 березня Міністерство економіки України повідомило, що уряд ухвалив кілька рішень для уникнення дефіциту пального на заправках та стримування зростання його ціни.

Затверджено зміни у формулі розрахунку максимальної дозволеної ціни палива на заправках. Її визначення здійснюватиметься за збільшеною ціною логістики та доплати до котирувань у Північно-Західній Європі (NWE), куди зараз переорієнтовано постачання палива українськими АЗС.

У Верховну Раду представлено законопроект, який скасовує акциз і знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це суттєво зменшує розмір податків, які раніше становили більше половини ціни палива. Ці рішення дадуть економічний стимул мережам завозити більше пального та не призведуть до зростання цін.

Як писала “КП” в Україні”, бензин А-95 у середньому в Україні з початку 2022 року зріс у ціні на 12,6% – до 34 грн за літр. Дизель за аналогічний період подорожчав на 13,6% – до 33,4 грн.