Суми понад 10 тис. євро під час вивезення знову треба декларувати: НБУ дав «задній хід»

У Нацбанку надали роз'яснення щодо вивезення валютних цінностей за кордон.

Alexas_Photos з сайту Pixabay

Одне з найспірніших рішень, ухвалених регулятором у нинішній воєнний час, скасовано. Після понад тиждень «роздумів» Національний банк повернув вимогу щодо надання громадянами підтверджувальних документів банків при переміщенні валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує 10 тис. євро (в еквіваленті). Йдеться про документи про зняття готівки з власних рахунків або придбання банківських металів.

Нагадаємо, що Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни до ухвали, що дозволяє фізичним особам не надавати підтверджувальні документи при перевезенні валютних цінностей за кордон. Це викликало негативну реакцію з боку як експертної спільноти, так і пересічних українців.

Щодо того, чим було викликано рішення від 4 березня, жодних офіційних роз'яснень немає, але тепер «з метою запобігання виведенню капіталу за кордон, а також з урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади» Національний банк вирішив повернути вимогу про надання підтверджувальних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю понад 10 тис. євро (в еквіваленті).

Документ набирає чинності 13 березня 2022 року.

Тобто фактично у цій сфері Україна повернулася до колишніх, довоєнних правил.