Подоляк: Росія спочатку зробила помилковий вибір – ставити ультиматуми

Радник голови Офісу президента розповів, у якому разі переговори Росії та України можуть бути результативними.

REUTERS

Російська сторона почала ставити ультиматуми на переговорах, оскільки переоцінила свої сили. Чим швидше вона почне вести предметні переговори, тим менше втрат зазнає у війні. Про це заявив радник голови Офісу президента та член української делегації під час переговорів Михайло Подоляк у коментарі «КП в Україні».

- Володимир Зеленський говорить про те, що переговори, особливо коли за столом сидить країна, яка явно вміє захищати свої інтереси, це двостороння дорога. Пропозиції на пропозиції. І пропозиції мають бути адекватними. У свою чергу, російська сторона, помилково оцінивши свій потенціал, зробила помилковий вибір – ставити ультиматуми. Чим жорсткіші ультиматуми від них звучать, тим впертий опір народу. Тим більше, що мобілізуються українці. Очевидно, що ми ніяких ультиматумів не прийматимемо, чого б вони не торкалися, - вважає Подоляк.

Радник глави Офісу президента впевнений, що ультиматуми Росії на переговорах багато росіян не підтримують.

– За нами реально десятки мільйонів українців. І навряд чи за будь-якими ультиматумами із Москви стоять десятки мільйонів росіян. Це лише пропагдиські міфи. Наша позиція проста: переговори мають бути реальними та адекватними. Це зробить їх наочними. А предметні переговори не сприймають ультимативну тональність. Чим швидше російська сторона з цим погодиться, тим менше втрат зазнає насамперед і сама Росія в результаті цієї війни, - заявив Подоляк.

Росія та Україна провели три раунди переговорів, на яких змогли домовитися лише про обмеження гуманітраних коридорів. Росія обіцяє вивести війська у разі, якщо Україна визнає «ЛНР»-«ДНР», погодиться внести до Конституції положення про нейтральний статус, а також проведе "демілітаризацію" та "денацифікацію".