Енергодар: названо радіаційний фон по містах в околиці. Військові сили РФ захопили майданчик АЕС

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух запевнив, що усі енергоблоки АЕС зберігають цілісність.

Вікіпедія

Після нічної пожежі на території Запорізької АЕС радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін і не несе загрози життю та здоров'ю населення. Про це повідомили у пресслужбі Запорізької обласної військової адміністрації.

За даними військових, майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації.

Радіаційний гама-фон в містах:

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух підкреслив, що всі енергоблоки АЕС зберігають цілісність. Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться у робочому стані.

Яке опромінення вважається небезпечним

Якщо сумарна доза короткочасного опромінення (до 4-х діб поспіль) менше 10 мкЗв, то вважається, що випромінювання фактично відсутнє та його можна не враховувати. Опромінення до 100 мЗв – це допустиме аварійне опромінення населення (разове), медичними методами немає будь-яких помітних змін у тканинах і органах.

Разові ефективні дози (за ризиком виникнення віддалених наслідків опромінення всього тіла людини та окремих її органів і тканин з урахуванням їхньої радіочутливості) понад 200 мЗв є потенційно-небезпечними, критичними для здоров'я дозами.

Опромінення дозою 500-1000 мЗв викликає відчуття втоми, спостерігаються помірні зміни у складі крові. Стан нормалізується за короткий час. Основна частка радіаційного ризику – можливість, у майбутньому, появи онкологічних захворювань (рак крові, шкіри, щитовидної залози тощо)

При дозах 1000-1500 мЗв (1,0-1,5 Зв ) можуть з'явитися виражені соматичні ефекти (нудота, блювання), порушення працездатності, виникають різні форми гострої променевої хвороби.

При дозах 1500-2500 мЗв (1,5-2,5 Зв) - спостерігається короткочасна легка форма променевої хвороби, яка з'являється у вигляді вираженої лейкопенії, що триває тривалий час (зниження числа лейкоцитів). До половини випадків може спостерігатися блювання у першу добу після опромінення. При дозах більше 2 грей – високий ризик летального результату.

2500-4000мЗв (2,5-4,0 Зв ) - виникає променева хвороба середнього ступеня тяжкості. У всіх опромінених у першу добу після опромінення спостерігається нудота та блювання, різко знижується вміст лейкоцитів та з'являються підшкірні крововиливи. Такі дози - викликають суттєву, непоправну шкоду здоров'ю, облисіння та білокрів'я.

3000-4000 мЗв (3-4 Зв) - пошкодження кісткового мозку, протягом місяця після опромінення смертельний результат можливий у 50% опромінених (без медичного втручання).

4000-7000 мЗв (4-7 Зв) - розвивається важка форма променевої хвороби та висока смертність.

Понад 7000 мЗв (7 Зв) - дуже важка форма гострої променевої хвороби. У крові повністю зникають лейкоцити. З'являються множинні підшкірні крововиливи. Смертність 100%. Причиною смерті, найчастіше є інфекційні захворювання та крововиливи.

10000 мЗв (10 Зв) – смерть протягом 2-3 тижнів.

15000 мЗв (15 Зв) - смерть через 1-5 діб.