Міжнародний суд

Міжнародний суд є основним судовим органом Організації Об'єднаних Націй. Приступив до своїх функцій у 1946 році, прийшовши на зміну Постійній палаті міжнародного правосуддя. Знаходиться у Палаці світу у Гаазі (Нідерланди).

На суд покладено подвійну функцію:

1. Дозвіл відповідно до міжнародного права юридичних спорів, переданих на розгляд державами.

2. Винесення консультативних висновків з правових питань, що спрямовуються уповноваженими на те міжнародними органами та організаціями.

Однією з найяскравіших справ у практиці Міжнародного суду стала справа колишнього президента Югославії Слободана Мілошевича. У травні 1999 року Гаазький Міжнародний трибунал із колишньої Югославії висунув звинувачення проти Мілошевича у скоєнні військових злочинів у Косові у 1999 році. Мілошевич та чотири вищі югославські керівники звинувачувалися за п'ятьма пунктами, кваліфікованими як злочини проти людяності.

1 квітня 2001 року Мілошевича заарештували в Югославії, а 28 червня перевели до в'язниці в Гаазі. Судовий процес розпочався 12 лютого 2002 року та переривався 22 рази у зв'язку з погіршенням стану здоров'я обвинуваченого. 11 березня 2006 року Слободан Мілошевич помер від серцевого нападу у в'язниці.