Кіна не буде: міжнародні кінокомпанії та фестивалі відмовляються від російських фільмів і забороняють прем'єри своїх

Незважаючи на те, що Росія один із найприбутковіших ринків, кіновиробники готові піти на такий крок

instagram.com/wbpicturesua/

Не бачити їм ні "Бетмена", ні "Мобіуса"!

3 березня мала стартувати світова прем'єра нового « Бетмена » з Робертом Паттінсоном у головній ролі. Але виробник, компанія Warner Bros, заявила про те, що заморожує прокат фільму в Росії. Компанія пояснює своє рішення тим, що Росія продовжує вторгнення в Україну, - повідомляє Hollywood reporter.

Першою ж зупинила свої релізи у РФ компанія Disney. Так, 10 березня мав вийти у прокат мультфільм студії Pixar «Я - Панда». Але у понеділок компанія заявила, що припиняє відносини з Росією.

«З огляду на неспровоковане вторгнення в Україну і трагічну гуманітарну кризу, ми призупиняємо випуск прем'єр для кінотеатрів у Росії, у тому числі майбутній «Я -Панда» від Pixar», — йдеться у заяві представника Walt Disney Co.

Також представники компанії заявили, що працюватимуть над наданням допомоги біженцям

Після Disney і Warner Bros компанія Sony призупинила випуск «Морбіуса» з Джаредом Лето.

2 березня вранці з'явилася заява Paramount Pictures, що вони призупиняють реліз «Загубленого міста» з Сандрою Баллок і Ченнінгом Татумом (7 квітня) і «Їжак Сонік 2» (31 березня) у зв'язку з трагедією в Україні.

Не виключено, що така ж доля спіткає й інші прем'єри головних блокбастерів року 3-ю частину «Фантастичних звірів», «Доктора Стренджа: У мультивсесвіті божевілля» від Marvel, мультфільм «Базз Лайтер» (спін-офф «Історії іграшок») тощо.

І це незважаючи на те, що Росія – один із найприбутковіших ринків для голлівудських прем'єр.

Фестивалі та копродукція

Міністерство культури Франції ухвалило рішення відмовити Роскіно в участі у кінофестивалі Series Mania (Лілль, 18-25 березня) у відповідь на вторгнення в Україні. Тож російських серіалів там не буде. На жаль, невідомо, чи братимуть участь українські телевізійники.

Російські фільми також прибрали із програм фестивалів у Глазго та Стокгольмі. А Канський фестиваль на своєму офіційному сайті опублікував заяву, що приєднується до тих, хто виступає проти війни в Україні, засуджуючи позицію Росії та її лідерів.

«Якщо наступальна війна не закінчиться в умовах, які задовольнять український народ, ми прийняли рішення, не вітатимемо офіційні російські делегації і не допускатимемо присутність будь-кого, пов'язаного з російським урядом», - сказано в заяві. Тобто ймовірність появи там російських фільмів дорівнює нулю.

Багато європейських кінокомпаній відмовляються від спільного з Росією виробництва, наголошуючи, що навіть незалежні та опозиційні картини найчастіше фінансуються Міністерством культури та державним "Фондом кино".

Як пише видання Variety, Росії загрожує культурна ізоляція. І це незважаючи на те, що довгі роки кіноринки та фестивалі охоче співпрацювали, випускали у прокат та демонстрували російську продукцію.

Відповідно, навряд чи Росії вдасться не тільки брати участь, а й приймати міжнародні кінофестивалі.

ТИМ ЧАСОМ

Прислухавшись до закликів українських агентств новин, понад 20 міжнародних телекомпаній відключили пропагандистські російські канали, які замовчують ситуацію в Україні, - повідомляє Deadline, посилаючись на коментар пресслужби української медіагрупи 1+1 Media. За їх словами, у всій Прибалтиці, Словаччині, Чехії, Канаді, Австралії, Німеччині та Польщі не транслюватимуться 1 канал, RT, НТВ та РТР

У понеділок, 28 лютого, про заборону російських каналів RT і Sputnik, що підтримуються державою, в Європі оголосили ЄС і YouTube.

А Netflix відмовився показувати контент російських державних телеканалів. Хоча згідно з договором та можливістю працювати на рівних з іншими російськими онлайн-кінотеатрами, повинен був включити до своєї бібліотеки 20 федеральних каналів.