Зеленський вимагає від Росії припинити бомбардувати українців, перш ніж сідати за стіл переговорів

Президент України знову нагадав Заходу, що наша країна потребує гарантій безпеки.

President.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія має припинити бомбардування українських міст, перш ніж можна буде розпочати змістовні переговори щодо припинення вогню.

- Необхідно хоча б припинити бомбардувати людей, просто припинити бомбардувати, а потім сідати за стіл переговорів, - заявив Зеленський в інтерв'ю агентству Reuters у вівторок, 1 березня.

Зеленський наполягає, що у НАТО мають виробити спільні гарантії безпеки для України, якщо не готові прийняти її до свого складу.

"Наші партнери, якщо вони не готові приймати Україну в НАТО, тому що Росія не хоче, щоб Україна була в НАТО, повинні виробити спільні гарантії безпеки для України", - заявив Зеленський.

Глава держави уточнив, що Києву потрібні юридичні гарантії безпеки, які включали б гарантії територіальної цілісності, захисту кордонів, а також особливі відносини України з усіма сусідами та безпеку.

На його думку, світові лідери мають підтримувати держави, які прагнуть відстоювати демократичні засади.

Якщо НАТО не хочуть брати Україну в альянс через Росію, то нам потрібні гарантії безпеки

Що ще сказав Зеленський

За підсумками першого раунду переговорів між делегаціями України та Росії, які відбулися 28 лютого на українсько-білоруському кордоні, сторони намітили певні рішення та обговорили можливість найближчим часом проведення другого раунду переговорів. Але обстріли українських міст – Харкова, Чернігова, Києва, Маріуполя та інших – не припинялися ні під час переговорів, ні після них. Навпаки, про жертви серед цивільного населення повідомляється набагато частіше, ніж раніше.