Головлікар пологового будинку: за перший день війни двоє з 11 діток народилися у бомбосховищі

Медицина столиці працює, незважаючи на небезпеку.

Thinkstock

У Києві регулярно оголошується повітряна тривога. У зв'язку з воєнним станом в Україні призупинені всі планові госпіталізації та операції. Але є ситуації, в яких не можна зволікати. "КП в Україні" дізнавалася, як працює медична система столиці.

У лікарні два укриття

У столичному пологовому будинку №5, як кажуть, без паніки.

- Всі лікарі на місці, ніхто не поїхав і не думав їхати, - каже головний лікар Дмитро Говсеєв. – Якщо звучить сирена, спускаємось у бомбосховища. У нас на території два укриття – одне під будинком, інше - у дворі лікарні. У підвальне приміщення намагаємось переправляти тих, кому важко рухатися. За перший день війни у нас народилося 11 діток, двоє пологів ми прийняли у бомбосховищі.

Дмитро Говсеєв зазначив, що у такому ж режимі функціонують усі київські пологові будинки.

- Вранці у нас була нарада, всі на місці, всі працюють, - сказав головний лікар.

Ризикують разом із пацієнтами

Голос Михайла Загрійчука – завідувача Центром трансплантації органів, хірургії печінки та підшлункової залози у Київській обласній клінічній лікарні, дуже втомлений. І не дивно.

- Друга доба на бойовому чергуванні. Легких та середньої тяжкості хворих виписали по домівках із рекомендаціями. Для важких обладнали у підвалі реанімаційне відділення. Ось тільки тих, хто потребує гемодіалізу, нікуди не можемо перекласти. Ось наразі сидимо із ними, ризикуємо разом.

Лікар каже, що всі чують вибухи, але зберігають спокій.

Графік ненормований

Швидка допомога у столиці працює.

- Директор видав наказ, що коли лікар не може дістатися до своєї підстанції, він може прийти на найближчу і там зареєструватися. Також сказано, що бригада не може закінчувати роботу, доки на її місце не прибуде нова. Тобто графік нині ненормований, - каже медик Фелікс Лідерман. – Я ці два не був на чергуванні, маю завтра виходити. Але від колег чув, що поранених поки що не возять. Ідуть звичайні виклики.

Головлікар 1-ї клінічної лікарні Києва Олександр Іванко запевнив, що пацієнтів швидкої допомоги приймають у звичному режимі.

- У нас також є приміщення, обладнані під укриття, є маршрути евакуації хворих залежно від ступеня важкості. Цими питаннями опікується мій заступник. Особисто я у бомбосховищі ще не був і навряд чи там буду. Дуже багато організаційних питань.

«Лікарі були дуже уважними»

У поліклініках Києва ситуація є неоднозначною. Усі повинні працювати, але не всі лікарі змогли дістатися вранці до своїх робочих місць, дехто змушений був шукати укриття.

– У моїй поліклініці працювала і реєстратура, і багато лікарів, – розповідає киянка Людмила. – Зовсім не було черг, я змогла відвідати одразу двох лікарів – ендокринолога та фізіотерапевта. Вони були дуже уважними. І медсестра, хоч і збиралася вже додому, погодилася затриматись та провести зі мною процедуру.

Жінка каже, що вдячна медикам за те, що не залишають без допомоги.