Обстановка у Києві: палива на АЗС вже немає, а найбільші черги – в аптеки

Як мешканці столиці відреагували на новину про воєнний стан.

Наталія Мічковська

На новини 24 лютого про вторгнення РФ та введення воєнного стану кияни відреагували діаметрально протилежно. Коли одні кинулися на АЗС, щоб заправити автомобілі і, мабуть, поїхати куди очі дивляться, інші вирушили до магазинів та аптек робити запаси на чорний день.

Першими «здалися» АЗС: опівдні паливо на багатьох закінчилося, і щоб уникнути реакції схвильованих автомобілістів, на в'їздах та виїздах АЗС виставили поліцейські пости.

У магазинах столиці ситуація була різною. Наприклад, сестра, яка живе в центрі, зранку вирушила в магазин за хлібом та цигарками, і цей захід у неї забрав близько двох годин замість звичних 15 хвилин. А мій друг, який мешкає на Лівому березі, сказав, що, тільки щоб зайти до місцевого «Новуса», на вулиці стояла досить велика черга. Тому він обмежився тим, що купив хліб, масло та сир у маленькій крамничці біля будинку.

У моєму районі в «Новус», як і в інші супермаркети, вхід був абсолютно вільний – мабуть, тому, що їх у нас багато. Тільки АТБ у пішій доступності чотири штуки. А ще – два «Сільпо», «Ашан» і той самий «Новус».

Людей у ​​магазинах об 11-й ранку було небагато – приблизно вдвічі більше, ніж зазвичай, але набагато менше, ніж, наприклад, перед Новим роком або 8 Березня. Полиці, на яких, як водиться, лежали крупи, швидко порожніли, але співробітники оперативно викочували величезні вози та зазивали покупців, як на ярмарку: «Гречка! Хто не встиг купити гречку?!»

Загалом у магазинах продуктового дефіциту не спостерігається. Хіба що хліба немає – але в нас його завжди розбирають насамперед за будь-яких обставин.

А ось де сьогодні не проштовхнутись, так це в аптеках. Довгі черги за ліками можуть позмагатися з чергами до банкоматів.

- Я поїхала до аптеки купити ліки – у мене мама сердечниця, - розповідає подруга. – Простояла у черзі на вулиці дві години. Стою і думаю – треба ж, як у нас багато хворих, усім щось потрібно. Виявилося – ні! Жінка, що стояла попереду мене, коли настала її черга, взагалі не знала, що їй купувати. Запитує у провізора: «А що мені купити? Що зараз зазвичай купують?»

Провізор, за словами подруги, сказала, що коли жодних проблем зі здоров'ям немає, можна придбати заспокійливе, жарознижувальне та щось серцеве. І, судячи з того, що вона мало здивувалася цьому запитанню, таких покупців у черзі чимало.​