Проти кого в Росії Захід ввів санкції і наскільки вони болючі

Серед тих, хто потрапив "під роздачу", - нащадки голів спецслужб, голови великих державних підприємств та олігархи.

Нік Янгсон/picpedia.org

Після визнання Росією «незалежності» територій «Л/ДНР», що контролюються терористами, західні партнери України ввели проти агресора різні пакети санкцій.

США б'ють по «золотій молоді» Росії та футболістам

Насамперед йдеться про санкції проти великих фінансових інститутів РФ – Зовнішекономбанку (ЗЕБ) та «військового банку» "Промзв'язокбанку". Таким чином, під санкції потрапив і футбольний клуб ЦСКА, адже 77,63% акцій армійської команди належать "Зовнішекономбанку".

Частина пакету американських санкцій запроваджується проти російських еліт та сімей. Йдеться про родичів колишніх або чинних керівників спецслужб, голів державних підприємств та олігархів із найближчого оточення Володимира Путіна.

Наприклад, санкції вводяться проти Дениса Бортнікова, сина голови ФСБ Росії та члена Ради безпеки РФ Олександра Бортнікова. Денис Бортніков також віце-президент та голова ради директорів російського державного "ВТБ Банку".

Під санкції також потрапив Петро Фрадков, голова ради директорів "Промзв'язокбанку", який працював над його трансформацією у військовий банк. Його батько, Михайло Фрадков, - колишній прем'єр-міністр РФ та голова Служби зовнішньої розвідки РФ.

Володимир Кирієнко – заступник голови Офісу Путіна. Раніше він був віце-президентом "Ростелекому", а тепер – виконавчий директор групи "ВК" (власник "ВКонтакті"). Його батько, Сергій, раніше був прем'єром Росії та очолював корпорацію «Росатом».

Самі Олександр Бортніков, Михайло Фрадков та Сергій Кирієнко вже перебувають у санкційному переліку Мінфіну США.

Британія вводить санкції проти особистих друзів Путіна

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про санкції проти п'яти російських банків: «Росія», "Промзв'язокбанк", "Генбанк", Чорноморський банку розвитку та реконструкції та Індустріальний ощадний банк.

Значну частину акціонерів банку "Росія" становлять люди із найближчого оточення президента Путіна. Цей банк вже перебуває під санкціями США – американський мінфін називав його банком великих російських чиновників, а його найбільшим акціонером є близький до президента бізнесмен Юрій Ковальчук.

Цей бізнесмен - давній друг Володимира Путіна з т. зв. кооперативу «Озеро». З 1991 року він був віце-президентом Асоціації спільних підприємств Санкт-Петербурга і президентом Центру перспективних технологій та розробок. У ці роки зблизився з Володимиром Путіним, з яким у 1996 році вони започаткували дачний кооператив «Озеро» поблизу Приозерська. Статки перевищують 3 мільярди доларів.

Також Великобританія запроваджує санкції проти Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів, наближених до президента РФ олігархів.

Геннадій Тимченко – російський мільярдер, який здобув свій статок завдяки близькості до Володимира Путіна. На думку журналу Time, Геннадій Тимченко входить у вузьке коло «друзів Путіна з дзюдо» поряд із братами Аркадієм та Борисом Ротенбергами. Вони разом займалися цим видом спорту на початку 90-х. За словами самого Тимченка, 1994 року він уже був знайомий із Володимиром Путіним, ще коли той працював у Санкт-Петербурзі. Нині Тимченко – російський підприємець, громадський діяч. Власник приватної інвестиційної групи Volga Group. Статки оцінюються у 22 мільярди доларів.

Аркадій Ротенберг - також російський мільярдер та найближчий друг Путіна із занять дзюдо. З 1998 року – генеральний директор створеного спільно з Геннадієм Тимченком за ідеєю Володимира Путіна Санкт-Петербурзького спортивного клубу дзюдо «Явара-Нева», почесним президентом якого став Володимир Путін. Аркадій Ротенберг (чиї компанії збудували Кримський міст із Кубані до Керчі) перебуває під британськими санкціями з 2014 року. Тепер під санкції потрапив і молодший брат Аркадія Ротенберга – Борис, співвласник СМП-банку. У 2020 році журнал Forbes назвав сім'ю Ротенбергів найбагатшою в Росії.

Але тепер будь-які активи, які є у Британії у Тимченка та Ротенбергів, будуть заморожені, а їм самим заборонено приїжджати до країни.

Євросоюз, Японія та Канада «б'ють» по Держдумі та пропагандистам Росії

Євросоюз ввів санкції проти 351 члена Державної думи, які голосували за звернення до Путіна щодо визнання ОРДЛО. Також у списку 24 фізичні та 3 юридичні особи, які зіграли роль у підриві територіальної цілісності України. Зокрема, під санкції потрапили офіційний представник російського МЗС Марія Захарова, головний редактор RT Маргарита Симоньян та телеведучий Володимир Соловйов. Всім фізичним особам заборонено в'їзд на територію Євросоюзу, а активи, що є там, будуть заморожені, повідомляє "Радіо Свобода".

Японія вводить заборону на обіг російських державних облігацій у Японії та заморозить активи деяких росіян. Країна також готова вжити додаткових кроків у разі погіршення ситуації.

Канада заявила про заборону громадянам здійснювати будь-які фінансові операції з так званими «ЛНР» та «ДНР».

Також будуть заборонені операції із суверенним боргом Росії – санкції, аналогічні введеним США та ЄС.

У ТЕМУ

І навіть Австралія!

Австралія оголосила в середу про введення санкцій проти Росії, приєднавшись до США, ЄС, Канади, Великої Британії та Німеччини у вжитті заходів у відповідь на дії Росії у сусідній Україні.

«Австралійці завжди протистоять задирам, і ми протистоятимемо Росії разом з усіма нашими партнерами, – заявив журналістам прем'єр-міністр Скотт Моррісон. – Я чекаю на наступні серії санкцій, це лише початок процесу».

Комітет національної безпеки в кабінеті Моррісона схвалив санкції та заборони на в'їзд щодо восьми членів Ради безпеки Росії.