Рада ухвалила закон про «бюджет воєнного часу»: що це означає

Президент та Кабмін можуть найближчі три місяці розпоряджатися військовою частиною бюджету оперативно, без участі парламенту.

rada.gov.ua

Верховна Рада України на засіданні 23 лютого підтримала закон, який дозволить Кабміну перерозподіляти кошти на Збройні сили без узгодження з парламентом – т.зв. закон про "бюджет воєнного часу". За закон №7100 проголосувало 347 народних депутатів.

Документ передбачає, що терміном на три місяці Кабмін може самостійно, без погодження з Бюджетним комітетом Верховної Ради, перерозподіляти кошти державного бюджету в резервний фонд на фінансування Збройних сил України.

Уряд має узгодити витрати з Верховним Головнокомандувачем Збройних сил України, тобто президентом.

- За фактом терміном на три місяці всі військові витрати можуть перерозподілятися Кабміном за погодженням з президентом без Ради. Така норма вже є у Бюджетному кодексі ("Перехідні положення", пункт 22) у разі введення воєнного стану, але цим законом буде дозволено її застосувати і наразі, – пояснив заступник голови фінансового комітету Ради Ярослав Железняк.

У документі Головного науково-експертного управління зазначено, що законопроект вносить зміни до Бюджетного кодексу України «у зв'язку з посиленням збройної агресії Російської Федерації проти України, визнанням самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України та з метою забезпечення здійснення видатків на національну безпеку та оборону».