Головні цитати із звернення Джо Байдена: санкції проти РФ, плани Путіна та військова допомога для України

Як президент США відреагував на визнання Росією незалежності так званих "ЛДНР".

КЕВІН ЛАМАРК/REUTERS

Президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив із терміновим зверненням після того, як Росія визнала незалежність так званих "Донецької та Луганської народної республік". Американський лідер оголосив про введення нового пакету санкції щодо Росії, а також зробив низку важливих заяв щодо ситуації навколо України.

"КП в Україні" зібрала найяскравіші цитати зі звернення Джо Байдена.

Про визнання Росією незалежність про ДЛНР": "Якщо говорити простою мовою, Росія щойно оголосила, що відрізає від України великий шматок".

Про спотворення Путіним історії світу: "Вчора весь світ чітко почув весь спектр перекрученого розуміння Путіним історії. Останніх 100 років цієї історії. Як він її спотворив. Він прямо напав на право України взагалі існувати".

Про плани президента РФ Володимира Путіна: "Вчора Володимир Путін визнав два регіони України як незалежні. На мою думку, він створює обґрунтування для захоплення більшої території. Якщо ви слухали його промову вчора, він створює обґрунтування для того, щоб піти набагато далі. Це початок вторгнення Росії в Україну".

Про санкції проти РФ: "Ми вводимо повні блокуючі санкції щодо двох великих російських фінансових інститутів - ВЕБ та їхнього військового банку. Ми також запроваджуємо всеосяжні санкції щодо російського суверенного боргу. Це означає, що ми відрізаємо російський уряд від західного фінансування".

Про наслідки від санкцій для США: "Я докладатиму зусиль, щоб санкції відчула саме російська економіка, а не наші громадяни. Я контролюватиму енергопостачання, щоб не було збоїв".

Про "Північний потік-2" : "Через дії Росії ми працюємо з Німеччиною над тим, щоб гарантувати, що газопровід "Північний потік 2", як я обіцяв раніше, не буде запущений".

Про військову підтримку України та НАТО: " США продовжать надавати військову допомогу Україні та зміцнюватимуть союзників по НАТО. Немає наміру боротися з Росією, але є однозначне послання: США захищатимуть кожен дюйм території НАТО".

Про зміцнення військової присутності США в Європі: "Я санкціонував спрямування додаткових сил і засобів США, вже розміщених у Європі, для зміцнення наших балтійських союзників - Естонії, Латвії та Литви. Висловлюся ясно - це цілком оборонні кроки з нашого боку, у нас немає наміру воювати з Росією".