Рада ЄС затвердила нові правила для мандрівників: з березня потрапити до Євросоюзу стане легше

Туристи зможуть потрапити до країн ЄС за наявності чинного сертифікату про вакцинацію.

pixabay.com

Європейська Рада прийняла нові рекомендації щодо тимчасових обмежень на так звані «несуттєві» подорожі до країн Євросоюзу. З березня поїздки будуть дозволені всім громадянам із діючими COVID-сертифікатами. Про це повідомляє сайт Європейської ради.

"Оновлені рекомендації щодо тимчасових обмежень на несуттєві подорожі в ЄС представлені у відповідь на розвиток пандемії, збільшення обсягів охоплення вакцинацією та бустерними дозами вакцини, а також у зв'язку зі збільшенням кількості країн, що видають сертифікати, еквівалентні цифровим COVID-сертифікатам ЄС. Нові рекомендації почнуть діяти з 1 березня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Рада рекомендує країнам членам Євросоюзу дозволити несуттєві подорожі для людей, вакцинованих препаратами, рекомендованими в ЄС чи ВООЗ, які одужали після інфекції. Це стосується громадян країн, які внесені Євросоюзом до переліку дозволених для подорожей. У той же час для певних категорій таких мандрівників може висуватися вимога пройти додаткове тестування ПЛР перед поїздкою.

"Термін дії цифрових COVID-сертифікатів – від 14 днів після щеплення до 270 днів після основного курсу вакцинації або до моменту отримання бустерного щеплення. Для людей, які одужали від COVID-19, «несуттєві» подорожі будуть дозволені протягом 180 днів після одужання", – уточнили у Раді.

У осіб, які пройшли щеплення вакцинами, рекомендованими ВООЗ, країни-члени можуть вимагати негативні результати ПЛР-тестів, зроблених не пізніше, ніж за 72 години до прибуття, встановлювати додаткові вимоги щодо проходження карантину або ізоляції. Негативні ПЛР-тести також вимагатимуться у людей, які одужали від COVID-19 або вакциновані вакцинами, рекомендованими в ЄС, але не мають документа, еквівалентного цифровому COVID-сертифікату ЄС.

На дітей віком від 6 до 18 років для дозволу на несуттєві поїздки поширюються ті самі правила, що й для дорослих. Ніякого тестування або додаткових обмежень не передбачено для дітей віком до 6 років.

Раніше Болгарія оголосила, що напередодні чергового туристичного сезону має намір поступово пом'якшувати обмеження у країні. Так, починаючи з 20 березня при відвідуванні барів та ресторанів, а також торгових центрів та інших публічних місць більше не буде потрібно "зелений сертифікат" (документ про вакцинацію від ковіда, одужання або здавання негативного тесту).