На засіданні Радбезу РФ Козак заговорив про визнання "ЛДНР", але Путін його зупинив

За словами заступника голови адміністрації президента РФ, Україна ніколи не виконуватиме угоди при "звичайному розвитку подій".

Веленгурін Володимир

Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявив, що переговорний процес у "нормандському форматі" перебуває на нульовій позначці з 2015 року. Про це йшлося в ході засідання Ради безпеки Росії, пише ТАСС.

- Сьогодні очевидно стало, що ні Україні, ні її західним союзникам Донбас абсолютно не потрібен, на будь-яких умовах. Робиться все для того, щоб заморозити цей конфлікт, - заявив Козак.

За його словами, Київ ігнорує положення "Мінських угод", які передбачають узгодження з так званими "ДНР" та "ЛНР" зміни до Конституції України щодо статусу Донбасу.

- Вони ігноруються, винаходять якісь схеми - абсолютно в галузі юридичного кретинізму. Вони винахідливість виявляють постійно, на ходу винаходять нові схеми, - наголосив він.

Як зазначив заступник голови адміністрації президента РФ, діалог щодо визначення статусу Донбасу мав розпочатися наступного дня після завершення відведення військ, але українська сторона його так і не розпочала.

- Цей діалог не розпочато, Україна тримає у глибокому секреті, яким вона бачить статус Донбасу. Очевидно, з тих переговорів випливає, що вона бачить його звичайними районами України зі звичайними правами та повноваженнями без жодного особливого статусу. Вони вже переконали українську громадську думку, що Мінські угоди в цій частині є неприйнятними, - сказав політик.

Козак стверджує, що під час переговорів українська сторона нібито підтримує дотримання "Мінських угод", але за межами залу переговорів - називають їх неприйнятними.

- Вони на мінських переговорах, в інших переговорних форматах пошепки в залі переговорів заявляють про прихильність до Мінських угод, але у громадську думку, виходячи за двері переговорів, заявляють, що Мінські угоди неприйнятні, що вони є зашморгом на шиї, що вони заважають врегулювати конфлікт у Донбас, - підсумував він.

За словами російського чиновника, Україна "ніколи не виконуватиме Мінські угоди за нормального розвитку подій". У ході засідання Ради безпеки РФ Козак також запропонував відповісти на питання про те, чи потрібно визнавати "ДНР" і "ЛНР" як незалежні держави, але російський лідер Володимир Путін попросив його обмежитися оцінкою щодо переговорів у "нормандському форматі".