Саакашвілі у грузинській в'язниці знову оголосив безстрокове голодування

Експрезидент Грузії стверджує, що в установі не надають йому адекватної медичної допомоги.

Себастьян Цвез/commons.wikimedia.org

Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, над яким у Тбілісі проходить суд, повторно оголосив протест у вигляді безстрокового голодування. Своє рішення він обґрунтував поганим лікуванням, яке йому надають у в'язниці. Про це пише " АТЗ ".

- Відбувається моя цілеспрямована інвалідизація. Ви хочете, щоб я так спокійно помер. Не вийде. Якщо треба буде, то я помру з високою головою. З сьогоднішнього дня я оголошую безстрокове голодування, - заявив Саакашвілі.

За його словами, через ненадання адекватної медичної допомоги політик двічі непритомнів у тюремній камері, а медпрацівники працюють лише до 18.00. Крім того, згідно з оновленими у в'язниці правилами лікарям не дозволяється заходити до екслідера Грузії.

Адвокати Саакашвілі подали до суду клопотання з вимогою зобов'язати пенітенціарну службу Мін'юсту Грузії надавати належну медичну допомогу їхньому підзахисному. Дане прохання суд задовольнив частково і зобов'язав відомство своєчасно повідомляти громадськість про зміни у стані здоров'я ув'язненого.

Колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі затримали після прибуття у Тбілісі в жовтні 2021 року. Політика звинуватили у низці кримінальних справ. Саакашвілі направили до тюрми Тбілісі, він на знак протесту оголосив голодування. В результаті його доправили до тюремної лікарні в Глдані, а пізніше транспортували до військового шпиталю в Горі. 30 грудня Саакашвілі повернули до в'язниці після завершення лікування. У січні грузинські силовики відхилили вимогу адвокатів про визнання експрезидента країни Міхеіла Саакашвілі потерпілим через можливі порушення працівниками тюремних лікарень.