Українські військові та Кулеба спростували повідомлення про снаряди ЗСУ, які нібито впали на території Росії: Ми не стріляли, це не наші снаряди

В Україні називають ці повідомлення провокацією та фейком.

mil.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба спростував фейкові заяви РФ про те, що два українські снаряди впали на території Росії. Про це 19 лютого повідомляє "Інтерфакс-Україна"

- Це правда, що ситуація загострюється щогодини. Остання - це фейкові заяви РФ про те, що два українські снаряди впали на території Росії... Ми не стріляли, це не наші снаряди. Це останнє, у чому ми зацікавлені – далі ескалювати ситуацію, – сказав Кулеба на 5-му Українському ланчі у Мюнхені у суботу.

У штабі ООС також назвали фейком повідомлення російських ЗМІ про нібито влучення українських снарядів у Ростовську область РФ. Відповідну заяву 19 лютого розповсюдив прес-центр ООС.

– Очевидно, що противник продовжує використання своїх пропагандистських методів ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних Сил України та нагнітання ситуації. За відсутності будь-яких агресивних дій з боку українських захисників, загарбники самі підривають об'єкти інфраструктури на окупованих територіях та здійснюють хаотичні обстріли населених пунктів, - йдеться у повідомленні.

У суботу вранці російські ЗМІ повідомили з посиланням на джерело в правоохоронних органах, що близько 04:00 мск (03:00 за Києвом) нібито снаряд розірвався на території Тарасівського району Ростовської області за кілометр від державного кордону РФ з Україною. Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін доручив порушити кримінальну справу за цим фактом та провести "ретельне та всебічне розслідування" всіх обставин.

Вдень 19 лютого, за повідомленнями російських ЗМІ, у Тарасівському районі Ростовської області біля українського кордону виявили місце розриву вже другого за день снаряду – імовірно від системи "Град".

Раніше 19 лютого у ЗСУ розповіли про те, що вночі бойовики відкрили вогонь за власними позиціями, але звинуватили українську сторону в обстрілі.

18 лютого у центрі Донецька біля будівлі т.зв. "Уряд "ДНР" був підірваний автомобіль, а в ніч на 19 лютого з'явилися повідомлення про вибух газопроводу "Дружба" під Луганськом.

Також 18 лютого окупанти поширили фейкову інформацію про нібито спроби диверсій на хімічних об'єктах заводу "Стирол" у Горлівці та на нафтобазі в Оленівці. Україна спростовує ці фейки на рівні керівництва ЗСУ, Міноборони та МЗС.