Астрономи випадково виявили радіогалактику, яка в сотню разів більша за Чумацький шлях

Галактику, яка знаходиться за три мільярди світлових років від Землі, назвали Алкіоней.

pixabay.com

Група міжнародних дослідників під час спостереження за космічними об'єктами випадково виявила нову радіогалактику діаметром як мінімум 16 мільйонів світлових років. Цей об'єкт разів у сто більше за нашу галактику Чумацький шлях. Про це повідомляє Space.com.

Вчені назвали галактику Алкіоней - на честь сина Урана, який у давньогрецькій міфології був богом Неба. Встановлено, що галактика знаходиться за три мільярди світлових років від Землі.

- Радіогалактики містять у своєму ядрі надмасивні чорні діри. Коли речовина потрапляє в чорну діру, вона виділяє енергію у вигляді радіопроменів із протилежних сторін від центру галактики, також відомого як активне галактичне ядро. Матеріал, викинутий у космос цими двома струменевими потоками, включає будівельні блоки для нового зореутворення. Подорожуючи майже зі швидкістю світла, цей матеріал нагрівається та розчиняється у плазмі, яка світиться у радіосвітлі, - розповіли фахівці.

Вчені уточнюють, що діаметр надмасивної радіогалактики становить не менше 16 мільйонів світлових років, що перевищує діаметр нашої галактики Чумацький Шлях у 100 разів. Таким чином, Алкіоней на даний момент є найбільшою відомою структурою галактичного походження.

Раніше космічна рентгенівська обсерваторія Chandra Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) сфотографувала спіральну галактику Мессьє 94 у сузір'ї Гончі Пси.