«Велике будівництво» прокладе 458 км велодоріжок між курортами Одещини

В області буде одна з найбільших регіональних веломереж

Програма президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» цього року охопить створення велодоріжок на Одещині. Проект «Великого та малого велокруга» буде реалізований на дорогах державного значення, повідомили у Службі автомобільних доріг Одеської області.

Загалом передбачається облаштування 458 км велосипедних доріжок вздовж 9 автомобільних шляхів. Орієнтовна очікувана їх вартість – 1,3 млрд грн.

«Ми поступово рухаємося до втілення проекту «Велике та мале велокола». Більшість проектів, складовою яких є велодоріжки, вже розроблено та затверджено. На Одещині велодоріжки можуть стати додатковим стимулом для розвитку міжнародних змагань із велоспорту, придорожньої інфраструктури та туризму прилеглих населених пунктів», – прокоментував начальник служби Дмитро Рибалко.

Будівництво велодоріжок на Одещині стартує на відремонтованій торік ділянці курортної дороги Т-16-10 від села Шабо до села Курортне. Тут довжина веломаршруту складе 27 км, а відкриють його вже цього року.

Також на 2022-й заплановано будівництво велодоріжок на трасах Т-16-25 КПП «Кучурган» – Біляївка – Маяки – Овідіополь (загальна довжина велодоріжок 40 км) та Т-16-47 Кароліно-Бугаз – Грибівка – Санжейка (15 км).

Повідомляється, що наразі на стадії підписання договір з підрядною організацією з ремонту ділянки дороги Т-16-25 від міста Овідіополь до села Маяки. Уздовж ділянки передбачено влаштування велодоріжок завдовжки 29 км.

Загалом на реалізацію президентської програми Одеської області перераховано фінансування у розмірі 1,9 млрд грн. «Вже укладено 46 договорів на виконання ремонтно-будівельних робіт, а це 240 км доріг державного значення. Розробляється 99 проектів на загальну довжину 1064 км. Особливу увагу приділяємо збереженню доріг – влаштовуємо WIM-майданчики зважування-у-русі на основних магістралях», – наголосив Дмитро Рибалко.

Серед найважливіших проектів – початок розвитку міжнародної дороги М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ; капітальний ремонт 19 ділянок автомобільної дороги М-05 Київ – Одеса; завершення основних робіт з будівництва мосту через Сухий Лиман.

Нагадаємо, раніше координатор програми «Велике будівництво», заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко говорив про наміри збудувати до 2024 року 24 тис. км доріг.

#великебудівництво #програмазеленського #новідороги #одещина