«Дія» в дії: як цифровізація змінює життя українців

Які послуги з’являться в додатку найближчим часом

facebook.com/diia.gov.ua

Якби ще три роки тому хтось сказав українцям, що вони зможуть користуватись паспортом, водійським посвідченням (та ще численною кількістю документів) онлайн та оформлювати ФОП за 5-10 хвилин, то мало хто б повірив. У відповідь покрутили б біля скроні: «Друже, ти фантастичних фільмів передивився?»

Але за вікном 2022 рік. У більшості громадян країни на смартфоні завантажено додаток «Дія», а президент Володимир Зеленський зі своєю командою проводять черговий «Дія.Саміт» і презентують все нові послуги, які кожен зможе отримати в один клік. І це вже не звучить як фантастика. Далі буде! І ось що саме.

Більше ніяких чиновників

Мабуть головна революційна цифрова зміна, яка чекає на нашу державу ближчим часом, - практична реалізація ухваленого торік парламентом закону про пейперлес, або режим «без паперів». Він вперше визначив можливість надавати адміністративні послуги автоматично та без чиновників.

«Відтепер Кабмін самостійно визначає перелік таких автоматичних послуг та спрощено запроваджує їх. Мені б дуже хотілося, щоб цьогоріч послуги з призначення пенсії, нарахування субсидії обов’язково потрапили до автоматичного переліку послуг від держави. Це справжня цифрова революція в державі», - наголосила лідерка партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Закон про пейперлес також дає можливість надавати комплексні електронні послуги - коли за однією заявою одразу надається весь портфель послуг різними органами влади.

«Всі ці кейси є унікальними та по-справжньому трансформують країну. Бо громадяни отримують послуги за кілька секунд з дому чи офісу, вдень чи вночі, при цьому звільняється час для кількох тисяч реєстраторів по всій країні. Відповідно, держава може значно оптимізувати роботу», - додала лідерка «Слуги народу».

Подолати цифрову нерівність

Але для цього потрібно максимально цифрувати і населення країни. Несправедливо, якщо одні громадяни зможуть скористатися перевагами «Дії», а інші, які не мають смартфонів - а це переважно люди похилого віку, залишаться осторонь.

Тому ініціатива президента про забезпечення вакцинованих людей старшого віку смартфонами як раз і допоможе їм отримувати державні послуги, не виходячи з дому.

«Ми чітко маємо розуміти, на що витрачаємо кошти. А ми витрачаємо на подолання цифрової нерівності. У нас надзвичайний розрив між містом і селом, між молодими людьми і старшим поколінням», - заявив народний депутат від фракції «Слуга народу» Роман Грищук.

За його словами, забезпечення смартфонами вакцинованих українців віком 60+ дозволить розв’язати цю проблему.

«Йдеться про зручний доступ до послуг. Якщо у молоді є доступ до цифрових ресурсів в один клік, то людям старшого віку доводиться ходити до установ, стояти в чергах. Ми хочемо, щоб вони також могли отримувати послуги, не виходячи з дому», - каже Грищук.

Ніякої будівельної мафії

Один з найважливіших документів, який є в «Дії», це миттєвий дозвіл на будівництво! Оформити його можна вже не лише на порталі «Дія», а й в однойменному застосунку.

- Якщо раніше, для того щоб почати будівництво, треба було зібрати майже 10 кілограмів паперів і зловити «щасливі години» прийому в ДАБІ, то зараз достатньо зайти в систему і просто внести всі необхідні дані. Такий підхід не просто береже нерви, час та кошти, а й всерйоз змінює будівельну сферу. Бо ж якщо ти хочеш будувати в пам’ятній зоні чи на березі Дніпра, де зведення об’єктів не передбачене, тобі не допоможе ні хабар, ні кум, ні статус, - розповіла народна депутатка, одна із провідників у будівельній реформі в країні Олена Шуляк.

Але це тільки початок. Надалі цифрова трансформація має проникнути й до інших сфер: митниці, податкової, соціальної сфери.

«На сьогодні я без будь-яких пересторог можу сказати: будівельна сфера України буде повністю цифровізована і вміщатиметься в нашій електронній системі, що об’єднає в собі всі реєстри. Публічні, прозорі й автоматизовані процеси в ній стануть еталонним правилом роботи для інших галузей. Серед цілей - щоб всі дозвільні документи на будівництво оформлювалися виключно через систему. Щоб місцева влада позбавилася дозвільних функцій і нарешті отримала справжній контроль за забудовами з порушеннями, - зазначила лідерка партії «Слуга народу». - Чому це ціль, а не мрія (як це було раніше)? Бо всі ці норми запрацюють після остаточного ухвалення законопроєкту №5655, який впроваджує реформу містобудівної діяльності. За цей документ парламент має голосувати вже цієї весни. Тому є підстави заявляти, що ми нарешті забудемо про «будинки-монстри», про знищення архітектурних пам’яток та про скандали з ошуканими інвесторами житла».

Вона також анонсувала, що депутати спільно з урядом працюють над запровадженням унікальної програми «єПідприємець», що дозволить українському бізнесу отримувати увесь комплекс послуг, ліцензій та дозволів у кілька кліків.

Незабаром в додатку…

Також на «Дія.Саміт» презентували ТОП-3 продуктів, на які, по словам депутата від «Слуги народу» Олександра Санченка, всі так довго чекали.

  1. Шеринг техпаспорту. У декілька кліків ви можете надати копію техпаспорту у застосунку близькій людині, яка користується вашим авто. На це знадобиться до 10 хвилин. Водій отримає від власника авто техпаспорт у вигляді QR-коду, який треба показати поліцейським. Правоохоронці за допомогою власних гаджетів зможуть зчитати цей код.
  2. Зміна місця реєстрації. Тепер кожен без жодних папірців і черг на порталі або в застосунку «Дія» може просто вказати адресу, за якою планує проживати. Послуга буде надаватись надзвичайно швидко. На все про все - доба. Щоб змінити місце реєстрації на порталі або в «Дії», потрібно вказати адресу, за якою плануєте проживати, та отримати підтвердження від власника житла - все, ви «прописані».
  3. Опитування. Через «Дію» можна буде впливати на рішення влади. У «Дії» з’явився новий розділ «Опитування». Президент Володимир Зеленський обіцяє, що влада стане частіше радитись з українцями щодо важливих питань.
    - Опитування - інструмент електронної демократії. В українців з’явилась можливість висловлювати свою позицію та впливати на рішення влади. Влада ж зможе швидко дізнатись думку людей з будь-яких питань у режимі реального часу, - повідомив президент Володимир Зеленський.
    Поки у «Дії» проводиться два опитування: яка нова цифрова послуга найкорисніша та як назвати новий проєкт президента. За перші два дні опитування у ньому взяли участь близько 200 тисяч українців.

ЩО ДАЛІ?

2022 рік:

2023 рік: