Чотири рецепта дуже "спекотних" страв

Готуємо густе, наваристе й ароматне.

jamieoliver.com

Чилі кон карне

Вогняне печеня по-мексиканськи. Іспанська назва перекладається просто: чилі з м’ясом (а не м’ясо з чилі, ви тільки уявіть!).

ПОТРІБНО (на 4 порції): 500 г яловичого фаршу · 1 цибулина · 2 червоних солодких перця · 1 перець чилі ·300 мл яловичого бульйону · 400 г томатів у власному соку · 400 г червоної консервованої квасолі · 1 ч. ложка меленого чилі ·
1 ч. ложка паприки · 1/2 ч. ложки сушеного майорану · 2 зубчики часнику · сіль · перець · масло для смаження · пучок петрушки або кінзи · пів банки кукурудзи.

ГОТУЄМО:

  1. Перець та цибулю нарізаємо кубиками, часник подрібнюємо.
  2. У сотейнику обсмажуємо на олії цибулю до м’якості. Додаємо солодкий перець, нарізаний чилі, часник, мелений чилі, паприку, перемішуємо, смажимо дві хвилини.
  3. Додаємо фарш. Розбиваємо грудочки, смажимо до коричневого кольору.
  4. Додаємо бульйон, томати, майоран, сіль та перець за смаком. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин.
  5. Додаємо промиту квасолю та кукурудзу, томимо ще 10 хвилин і подаємо, посипавши зеленню.

Курочка каччіаторе

Зручна штука: можна приготувати про запас і розігрівати за необхідності.

ПОТРІБНО (на 4 порції): 1 кг курячих гомілок і стегон · 250 г печериць · 2 цибулини · 1 солодкий перець ·
3 зубчики часнику · 1 корінь селери · 150 мл курячого бульйону · 150 мл білого сухого вина · 200 г томатів без шкірки · 70 г маслин · 1 ч. ложка сушеного орегано · сіль · перець · олія для смаження · зелень для подавання.

ГОТУЄМО:

  1. Шматки курки обсмажуємо до золотистої скориночки. Забираємо зі сковороди.
  2. Дрібно ріжемо цибулю, селеру та перець - кубиками, смажимо 5 хвилин у тій же сковороді.
  3. Додаємо нарізані пластинками гриби та подрібнений часник. Повертаємо на сковороду курку.
  4. Томати дрібно ріжемо та відправляємо на сковороду.
  5. Вливаємо бульйон та вино. Додаємо орегано, солимо, перчимо.
  6. Накриваємо кришкою і томимо 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо маслини. Подаємо із зеленню.

Рагу з яловичиною по-ірландськи

Французький пиріг з найпростішим овочем.

ПОТРІБНО (на 6 - 8 пор­цій): 800 г яловичини · 2 ст. ложки борошна · 1 ч. ложка солі · · 1/2 ч. ложки чорного перцю · 50 мл рослинної олії · 3 цибулини · 3 зубчики часнику · 1 ст. ложка томатної пасти · 500 мл яловичого або овочевого бульйону · 300 мл темного пива · пучок петрушки · по 1 ч. ложці сушеного чебрецю та сушеної петрушки · 1/2 ч. ложки коричневого цукру · 2 середні моркви · 1 корінь пастернаку (або корінь селери) · 500 г картоплі · пара лаврових листочків.

ГОТУЄМО:

  1. У мисці змішуємо сіль, перець та борошно.
    Яловичину ріжемо досить великими шматочками і обкачуємо в суміші, що вийшла.
  2. На сковороді розжарюємо олію та обсмажуємо шматочки м’яса до коричневої скоринки. Перекладаємо м’ясо у казан.
  3. На тій же сковороді обсмажуємо подрібнені цибулю та часник. Додаємо томатну пасту, залишки панірувальної суміші та третину бульйону і прогріваємо пару хвилин. Заливаємо цим соусом м’ясо.
  4. Додаємо пиво, бульйон і цукор, що залишився. Закладаємо в казан лавровий лист, сухі приправи.
  5. Ставимо казан у духовку на 2,5 години при температурі
    150 ° С (можна і на плиті томити на слабкому вогні).
  6. Додаємо крупно нарізані овочі - картоплю, моркву, пастернак. Перемішуємо, томимо у духовці або на плиті ще 1,5 години. При потраві посипаємо свіжою зеленню.

Бразильський супчик мокека баяна

Рибне рагу з насиченим смаком. Традиційна бразильська страва.

ПОТРІБНО (на 4 порції): 400 г філе білої морської риби · 400 г чищених креветок · 2 лайма ·
50 мл рослинної олії · 1 цибулина · 1 перець чилі · 600 г томатів у власному соку · 4 зубчики часнику · 2 солодких перця · 1 л рибного бульйону · банка кокосового молока (400 мл) · пучок кінзи або петрушки · сіль · перець..

ГОТУЄМО:

  1. Рибу ріжемо на шматочки. У ту ж миску кладемо креветки, поливаємо соком одного лайма, додаємо олію, сіль. Забираємо в холодильник.
  2. У блендері пробиваємо половинку цибулини, чилі, часник та томати.
  3. Половину цибулини, що залишилася, нарізаємо четвертинками кілець і смажимо прямо в каструлі на олії пару хвилин.
  4. Додаємо вміст блендера та нарізаний кубиками солодкий перець. Тушкуємо 5 хвилин.
  5. Вливаємо бульйон, доводимо до кипіння.
  6. Додаємо кокосове молоко, доводимо до кипіння. Підсолюємо, перчимо.
  7. Кладемо рибу та креветки, доводимо до кипіння і варимо на тихому вогні 5 хвилин. За потреби коригуємо смак цукром та соком лайма.
  8. Додаємо нарубану зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися 5 хвилин.