Чилі кон карне
Вогняне печеня по-мексиканськи. Іспанська назва перекладається просто: чилі з м’ясом (а не м’ясо з чилі, ви тільки уявіть!).
ПОТРІБНО (на 4 порції): 500 г яловичого фаршу · 1 цибулина · 2 червоних солодких перця · 1 перець чилі ·300 мл яловичого бульйону · 400 г томатів у власному соку · 400 г червоної консервованої квасолі · 1 ч. ложка меленого чилі ·
1 ч. ложка паприки · 1/2 ч. ложки сушеного майорану · 2 зубчики часнику · сіль · перець · масло для смаження · пучок петрушки або кінзи · пів банки кукурудзи.
ГОТУЄМО:
- Перець та цибулю нарізаємо кубиками, часник подрібнюємо.
- У сотейнику обсмажуємо на олії цибулю до м’якості. Додаємо солодкий перець, нарізаний чилі, часник, мелений чилі, паприку, перемішуємо, смажимо дві хвилини.
- Додаємо фарш. Розбиваємо грудочки, смажимо до коричневого кольору.
- Додаємо бульйон, томати, майоран, сіль та перець за смаком. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин.
- Додаємо промиту квасолю та кукурудзу, томимо ще 10 хвилин і подаємо, посипавши зеленню.
Курочка каччіаторе
Зручна штука: можна приготувати про запас і розігрівати за необхідності.
ПОТРІБНО (на 4 порції): 1 кг курячих гомілок і стегон · 250 г печериць · 2 цибулини · 1 солодкий перець ·
3 зубчики часнику · 1 корінь селери · 150 мл курячого бульйону · 150 мл білого сухого вина · 200 г томатів без шкірки · 70 г маслин · 1 ч. ложка сушеного орегано · сіль · перець · олія для смаження · зелень для подавання.
ГОТУЄМО:
- Шматки курки обсмажуємо до золотистої скориночки. Забираємо зі сковороди.
- Дрібно ріжемо цибулю, селеру та перець - кубиками, смажимо 5 хвилин у тій же сковороді.
- Додаємо нарізані пластинками гриби та подрібнений часник. Повертаємо на сковороду курку.
- Томати дрібно ріжемо та відправляємо на сковороду.
- Вливаємо бульйон та вино. Додаємо орегано, солимо, перчимо.
- Накриваємо кришкою і томимо 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності додаємо маслини. Подаємо із зеленню.
Рагу з яловичиною по-ірландськи
Французький пиріг з найпростішим овочем.
ПОТРІБНО (на 6 - 8 порцій): 800 г яловичини · 2 ст. ложки борошна · 1 ч. ложка солі · · 1/2 ч. ложки чорного перцю · 50 мл рослинної олії · 3 цибулини · 3 зубчики часнику · 1 ст. ложка томатної пасти · 500 мл яловичого або овочевого бульйону · 300 мл темного пива · пучок петрушки · по 1 ч. ложці сушеного чебрецю та сушеної петрушки · 1/2 ч. ложки коричневого цукру · 2 середні моркви · 1 корінь пастернаку (або корінь селери) · 500 г картоплі · пара лаврових листочків.
ГОТУЄМО:
- У мисці змішуємо сіль, перець та борошно.
Яловичину ріжемо досить великими шматочками і обкачуємо в суміші, що вийшла. - На сковороді розжарюємо олію та обсмажуємо шматочки м’яса до коричневої скоринки. Перекладаємо м’ясо у казан.
- На тій же сковороді обсмажуємо подрібнені цибулю та часник. Додаємо томатну пасту, залишки панірувальної суміші та третину бульйону і прогріваємо пару хвилин. Заливаємо цим соусом м’ясо.
- Додаємо пиво, бульйон і цукор, що залишився. Закладаємо в казан лавровий лист, сухі приправи.
- Ставимо казан у духовку на 2,5 години при температурі
150 ° С (можна і на плиті томити на слабкому вогні). - Додаємо крупно нарізані овочі - картоплю, моркву, пастернак. Перемішуємо, томимо у духовці або на плиті ще 1,5 години. При потраві посипаємо свіжою зеленню.
Бразильський супчик мокека баяна
Рибне рагу з насиченим смаком. Традиційна бразильська страва.
ПОТРІБНО (на 4 порції): 400 г філе білої морської риби · 400 г чищених креветок · 2 лайма ·
50 мл рослинної олії · 1 цибулина · 1 перець чилі · 600 г томатів у власному соку · 4 зубчики часнику · 2 солодких перця · 1 л рибного бульйону · банка кокосового молока (400 мл) · пучок кінзи або петрушки · сіль · перець..
ГОТУЄМО:
- Рибу ріжемо на шматочки. У ту ж миску кладемо креветки, поливаємо соком одного лайма, додаємо олію, сіль. Забираємо в холодильник.
- У блендері пробиваємо половинку цибулини, чилі, часник та томати.
- Половину цибулини, що залишилася, нарізаємо четвертинками кілець і смажимо прямо в каструлі на олії пару хвилин.
- Додаємо вміст блендера та нарізаний кубиками солодкий перець. Тушкуємо 5 хвилин.
- Вливаємо бульйон, доводимо до кипіння.
- Додаємо кокосове молоко, доводимо до кипіння. Підсолюємо, перчимо.
- Кладемо рибу та креветки, доводимо до кипіння і варимо на тихому вогні 5 хвилин. За потреби коригуємо смак цукром та соком лайма.
- Додаємо нарубану зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися 5 хвилин.