США запропонувало Україні суверенні кредитні гарантії на суму до мільярда доларів

Відповідна пропозиція спрямована на допомогу Україні у захисті економіки в умовах дестабілізуючої поведінки РФ.

КЕВІН ЛАМАРК/REUTERS

Уряд США виступив із пропозицією виділити Україні суверенні кредитні гарантії на суму до мільярда доларів, щоб допомогти зміцнити її економіку на тлі дестабілізуючої поведінки Росії. Про це йдеться у заяві американського державного секретаря Ентоні Блінкена, оприлюдненій 14 лютого на сайті Держдепу.

Позика має допомогти підтримати українську "програму економічних реформ та постійну співпрацю з Міжнародним валютним фондом", а також сприяти "економічній стабільності, зростанню та процвітанню" українського народу.

Блінкен підкреслив, що відповідна ініціатива ґрунтується на підтримці, наданій Україні Вашингтоном та його союзниками та партнерами – зокрема, членами "Великої сімки" та міжнародними фінансовими інститутами.

- Експортно-імпортний банк США має намір виділити до трьох мільярдів доларів для сприяння закупівлі американських товарів та послуг для проектів в Україні, тоді як Міжнародна фінансова корпорація розвитку США має поточний інвестиційний портфель в Україні у розмірі близько 800 мільйонів доларів у понад десятки проектів, – наголосив Блінкен.

Держсек нагадав, що у період з 2014 по 2016 рік Вашингтон уже видав Києву три окремі гарантії суверенних кредитів на суму мільярд доларів. Він додав, що США шукатимуть "додаткові способи підтримки України та її народу".