Весна на носі: готуємо організм до вітамінного штурму

Останній місяць зими – найскладніший період для втомленого від зимового стресу організму. Ми зібрали поради про те, як правильно його привести до ладу

архів «КП»

На носі весна, сонце і тепло, всередині - апатія, туга і сонливість, зовні - висип, блідість та одвічні соплі. Це і є авітаміноз, яким ми регулярно пояснюємо власний поганий зовнішній вигляд і таке ж самопочуття. І щоразу чекаємо на «вітамінний сезон», який сам собою поправить виснажений після зими організм.

Що таке авітаміноз?

Насправді те, що ми маємо на увазі під цим явищем, називається гіповітаміноз – неповне забезпечення потреби організму у вітамінах. Тобто сезонний брак, коли один або кілька видів вітамінів в організмі є не в повному обсязі.

А ось авітаміноз – це повна відсутність одного чи кількох вітамінів. Або коли їх критично мало або коли вони так погано засвоюються, що це провокує розвиток хвороби. Класичний приклад - це вітамін С та цинга або вітамін D і рахіт у дітей. Авітаміноз є серйозним захворюванням, яке спричиняє функціональні порушення в організмі і може призвести до тяжких ускладнень.

Які сигнали подає організм при нестачі вітамінів?

Оскільки їх легко переплутати і з проблемами, пов'язаними зі щитовидкою, і депресією, ставити собі навіть такий «легенький» діагноз, як гіповітаміноз, не потрібно. Краще відправитися до лікаря, а вже він, оцінивши все в комплексі – симптоми, хронічні хвороби, спосіб життя, харчування, – призначить, що пити, коли та скільки. Або не призначить, адже неспецифічні симптоми гіповітамінозу можуть насправді сигналізувати про інші, більш тривожні проблеми в організмі.

Щодо найпоширеніших ознак сезонної нестачі вітамінів, до них належать:

Як проявляється нестача різних вітамінів?

Крім загальних симптомів, є і «окремі», що характеризують нестачу кожного конкретного вітаміну. Ось найпоширеніші:

При цьому нестача кожного вітаміну цієї групи має свою симптоматику:

До чого тут весна?

Дефіцит вітамінів пов'язаний насамперед із змінами в харчуванні, а воно в минулі 3-4 місяці було зовсім не таким, як улітку. До речі, ті, хто впевнений, що влітку «навітамінізувався» на рік уперед, помиляються. Зробити в організмі корисний запас на пожиток людина не може.

Вміст вітамінів у продуктах коливається залежно від пори року, і, наприклад, взимку та навесні вміст вітаміну С в овочах та фруктах падає. Так само, як у молочних продуктах та яйцях у цей час знижується концентрація вітамінів А та D.

До того ж ніхто нічого не знає про вміст мікроелементів та вітамінів у найкорисніших продуктах, які ми всю зиму купуємо в супермаркетах. Як не знає і про те, чи правильно зберігалися овочі й фрукти та як вирощувалися.

Крім харчування на витрату вітамінів впливають і погода зі зменшеним світловим днем та нестачею сонячного світла, і нескінченні застуди, а цього року ще й пандемія, в якій практично не було перепочинку між хвилями. І всю зиму ми ніби тільки й робили, що хворіли, лікувалися і «вантажили» організм ліками, щоб навесні виявити себе з цілою купою симптомів зі списку вище.

Чому виникає гіповітаміноз?

Недостатність одного або кількох видів вітамінів в організмі може бути викликана не тільки незбалансованим харчуванням, але і способом і умовами життя, шкідливими звичками, хронічними хворобами, прийомом медикаментів. Причини розвитку того чи іншого виду гіповітамінозу можуть бути такими:

Звідки здобувати вітаміни?

Чому важливі вітаміни в умовах пандемії?

Людський організм швидше втрачає запаси вітамінів, коли доводиться важко і багато працювати, при стресі та в незвичних для себе умовах. Останні два пункти – саме ті обставини, в які нас загнала пандемія COVID-19. У нинішніх умовах на перший план вийшла підтримка імунітету, і вітаміни тут грають значну роль.

Це в жодному разі не означає, що потрібно йти в аптеку і за власним призначенням купувати пачки з вітамінами – вони не є захистом від коронавірусу. А ось покращити імунну відповідь організму можуть вітаміни С, D, омега-3 ненасичені кислоти, цинк.