Прем'єр, міністр оборони та голова Ради заспокоїли українців: Росії не взяти ні Київ, ні Одесу, ні Харків

Звернення посипалися на тлі евакуації працівників посольств та рекомендацій іноземцям покинути Україну.

mil.gov.ua

Українські політики та офіційні відомства розпочали “заспокійливу” кампанію на тлі часткової евакуації співробітників посольств та рекомендацій іноземцям покинути Україну через можливе вторгнення Росії. Прем'єр-міністр і голова Верховної Ради навіть записали відеозвернення, а в Міноборони опублікували фотографії міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ, які дружно працюють разом.

Прем'єр Денис Шмигаль: Ворог намагається розгойдувати корабель зсередини

– Сьогодні нам потрібно не піддаватися гібридним провокаціям ворога. Наша армія сильна. Такими маємо бути і ми. Наші солдати повинні відчути, що за ними теж сила – сильний духом, мудрий, єдиний український народ, – написав він у Фейсбуці.

На відео глава Кабміну, зокрема, каже: “Такої єдності провідної світової дипломатії не було вже десятки років. І ворог це бачить і намагається розгойдувати корабель зсередини”.

Міністр оборони Олексій Резніков: Продовжувати звичайне життя – це можливість захищати країну

- Сьогодні у нас найпотужніша армія в Україні за останні 15 років і найпотужніша армія в Європі, наше військо очолюють бойові генерали та офіцери... Кожен, хто хоч раз дивився у вічі нашим воїнам, упевнений — повторення 2014 року не буде, агресору не взяти ні Київ, ні Одесу, ні Харків, ні будь-яке інше місто. Не сумнівайтеся - ЗСУ абсолютно готові до відсічі і не віддадуть українські землі!

Протягом місяця Україна отримала близько 2000 тонн сучасного озброєння, боєприпасів та засобів бронезахисту, додав він. Міністр оборони зазначив, що "оголошення" про початок широкомасштабного вторгнення Росії слід сприймати як додатковий спосіб зруйнувати наміри ворога.

- Що робити зараз? Зберігати спокій, підтримувати Збройні Сили та дипломатів… Продовжувати звичайне життя, працювати — це забезпечувати нормальну економічну діяльність, а отже, і можливість Збройних Сил захищати країну так і стільки, як і скільки треба, — підсумував Олексій Рєзніков.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: Не віддамо ні клаптика української землі

- Командуючі видами, пологами, командири бригад, батальйонів та рот – це фахівці своєї справи та патріоти своєї держави. Ми не віддамо ані клаптика Української землі!

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук: Спокій – це також елементи нашої оборони

- Чим більше гучних заголовків у ЗМІ, тим більше людей емоцій, які складно контролювати… Єдність і спокій – це також елементи нашої оборони, як Збройні Сили та дипломати.

Глава парламенту запевнив у готовності нардепів працювати цілодобово.

Фракція «Слуга народу»: Народні депутати готові будь-якої миті зібратися

- Україна має найпотужнішу армію за весь час з 2014 року та найбільшу коаліцію партнерів на нашу підтримку за весь час незалежності. Влада зробила все, щоби проросійські сили в Україні мали менше можливостей за весь час незалежності.

Народні депутати готові будь-якої миті зібратися на засідання парламенту для прийняття важливих рішень щодо захисту країни та посилення її обороноздатності.

У нас є не лише Збройні сили, а й сотні тисяч ветеранів, а також мільйони інших громадян, які не терпітимуть жодного поневолення. Саме на це і потрібно орієнтуватися, а не на постійне оновлення панічних новин із посиланням на анонімне джерело на сайтах чи в соцмережах. Тим більше, що майже всі такі новини згодом спростовуються.

Лідер партії «Голос» Кіра Рудик: Чи треба їхати з країни? Це справа кожного, але я не бачу причини

- Чи буде війна? Ніхто достеменно не знає. Бо Путін – непередбачуваний чоловік. Тому маємо бути готові до кожного. Чи ми готові? Так, ми досить добре підготувалися... Наша армія готова до віддзеркалення атак, наші партнери готові захистити нас із повітря. Чи треба їхати з країни? Це справа кожного, але не бачу причини. Ситуація за 8 років стала стабільнішою. Чому посольства евакуювали людей? Бо вони мають правила і процедури, які після Афганістану значно посилилися.

Лідер опозиційної партії запевнила, що "все буде ок". Вона повідомила, що сьогодні зібралися голови фракцій та керівництво парламенту та домовилися, що Верховна Рада переходить на щоденний режим роботи. 13 лютого відбудеться закрите засідання керівників парламентських фракцій. З парламентаріями розмовлятимуть міністр оборони, глава МВС, керівництво розвідки та СБУ, а також керівники Нацбанку та Мінфіну, очікується присутність прем'єр-міністра.

Раніше сьогодні із заявами виступили вОфісі президента та МЗС, а у Києві пройшов марш єдності під гаслом «Українці будуть чинити опір».