Великобританія евакуює дипломатів із Києва, а Норвегія та Естонія закликали громадян залишити країну

Слідом за США низка держав почали рекомендувати своїм громадянам повернутися на батьківщину.

kgd.ru

На тлі ситуації із напруженістю навколо України країни почали публікувати звернення до своїх громадян, у яких просять співвітчизників залишити територію нашої країни.

Великобританія

Лондон розпочав евакуацію своїх дипломатів ще на початку січня. Причиною британська влада назвала загрозу вторгнення Росії в Україну. Як пише " Sky News ", МЗС Британії проводить евакуацію своїх співробітників з посольства в Києві через "зростаючу загрозу".

Також у Міністерстві закликали громадян Великобританії виїхати з України найближчим часом, «поки вони можуть» і поки що «доступні комерційні кошти». Водночас посольство в Києві залишиться відкритим, але надати особисту консульську допомогу вже не може.

Норвегія

Тим часом Міністерство закордонних справ Норвегії закликало громадян королівства покинути Україну через «серйозну та непередбачувану» ситуацію з безпекою.

- МЗС не рекомендує громадянам Норвегії їздити в Україну з будь-якою метою, а також просить норвежців, які перебувають у цій країні, покинути її, - зазначено в заяві.

Крім того, у дипвідомстві порекомендували своїм громадянам не перебувати на території Росії в межах 250 кілометрів від українського кордону та не відвідувати Білорусь, за винятком Мінська. Тим, хто перебуває у зазначених зонах, запропонували стежити за ситуацією та звернутися до відповідного відомства для отримання допомоги з виїздом.

Естонія

З такою заявою виступили в МЗС Естонії. У відомстві зазначили, що ситуація, що посилилася військовою діяльністю Росії, на кордоні України викликає занепокоєння.

- У зв'язку зі збільшеною загрозою військових дій з боку Росії рекомендуємо без нагальної потреби не виїжджати в Україну. Громадян Естонії, які перебувають в Україні, просимо врахувати важливість свого перебування в Україні та, по можливості, повернутися до Естонії – заявили в естонському відомстві.

Також влада країни закликала своїх співгромадян зареєструватися на сайті МЗС Естонії під час перебування в Україні.

Ізраїль

МЗС Ізраїлю оголосило про евакуацію сімей дипломатів та посланців з України. У зв'язку з загрозою вторгнення РФ влада країни рекомендувала своїм громадянам, які проживають в Україні, не наближатися "до гарячих точок", а тим, хто планує відвідати нашу країну - відмовитися від поїздок.

- У зв'язку із загостренням ситуації в Україні, МЗС Ізраїлю рекомендує громадянам Ізраїлю, що перебувають в Україні, переглянути необхідність перебування в країні та уникати наближення до зон підвищеної небезпеки. МЗС рекомендує громадянам Ізраїлю утриматися від поїздок до України, - зазначено у заяві, опублікованій посольством Ізраїлю в Україні.

Чорногорія

Розглянути можливість від'їзду з України порекомендували своїм громадянам і МЗС Чорногорії.

- У зв'язку зі зростанням напруженості та непередбачуваною ситуацією з безпекою, Міністерство закордонних справ інформує громадян Чорногорії, які проживають в Україні, про розгляд можливості тимчасового виїзду з території цієї країни - зазначено в повідомленні.

Також у дипвідомстві просять чорногорців, які перебувають у нашій країні, постійно перебувати на зв'язку з посольством Чорногорії в Україні.

Південна Корея

Заклик негайно покинути українську територію оприлюднили і в уряді Південної Кореї, а ті, хто не послухається - відповідають.

- У зв'язку із ситуацією в Україні уряд ухвалив рішення терміново підняти рівень небезпеки на поїздки в Україну до 4-го рівня (поїздки заборонені). Вимога набирає чинності з 13 лютого. Це – превентивний захід у рамках підготовки до раптового погіршення ситуації в Україні, – заявили у МЗС країни.

Як зазначено у повідомленні, громадяни Південної Кореї мають залишити Україну доступними рейсами. Ті, хто не виконає рішення уряду, можуть бути притягнуті до відповідальності відповідно до чинних правил, таких як паспортний закон.

Латвія

У МЗС Латвії заявили про серйозну загрозу безпеці, яку представляє Росія на кордонах України, і ймовірну загрозу загострення ситуації. У зв'язку із цим у відомстві також просять своїх співвітчизників виїхати з України.

- Для виїзду з країни ми рекомендуємо вам використовувати будь-який з доступних безпечних видів транспорту - повітряні чи наземні маршрути або через країни-члени ЄС/НАТО, - наголосили у відомстві.

У разі, якщо латвійці не можуть повернутися на батьківщину з поважних причин, їхня влада Латвії просить зареєструватися в Консульстві або звернутися до Посольства Латвії в Києві.