Україна висловила протест через дії Росії, яка заблокувала через свої навчання Чорне та Азовське моря

Тиждень великих проблем для торговельного судноплавства.

facebook.com\mod.mil.rus

МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням РФ заблокувати частини акваторії Чорного та Азовського морів й Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань. Про це йдеться 10 лютого у заяві на сайті міністерства.

"Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве та необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, насамперед торговельного, що може спричинити складні економічні та соціальні наслідки насамперед для портів України", - наголошується у заяві.

Зазначається, що подібні агресивні дії Росії як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм та принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН і Конвенції ООН з морського права.

- Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь, - зазначили у міністерстві.

Раніше Росія оголосила закритими для судноплавства два райони Чорного моря та один в Азовському морі на період з 13 по 19 лютого для проведення військових навчань. В результаті торгове судноплавство у Чорному морі буде серйозно утруднене, а в Азовському – практично неможливо.

РФ напередодні перекинула в Чорне море 6 великих десантних кораблів, які не належать до Чорноморського флоту, і заявила про старт чергових навчань. Попередні масштабні військові навчання у Чорному морі Росія провела з 26 по 31 січня. У них брало участь понад 20 кораблів. Україна тоді поскаржилася на російські маневри до ОБСЄ.