Канелоні під соусом бешамель
Чи бачили в супермаркетах величезні макаронини? Це і є канелоні, які треба фарширувати.
ПОТРІБНО (на 6 порцій): 15 трубочок канелоні · 500 г м’ясного фаршу · 200 г консервованих рубаних томатів без шкірки · 1 цибулина · 3 зубчики часнику · сіль · перець · 150 г твердого сиру · 50 вершкового масла · мускатний горіх · 3 ст. л. борошна · 1 л молока · петрушка для подачі.
ГОТУЄМО:
- Цибулю та часник дрібно ріжемо і обсмажуємо до золотистого кольору.
- Додаємо фарш, трохи обсмажуємо, додаємо томати, солимо, перчимо, тушкуємо 5 хвилин, даємо охолонути.
- Варимо бешамель: масло розтоплюємо, додаємо борошно, перемішуємо, поступово вливаємо гаряче молоко, додаємо мускатний горіх. Постійно помішуючи, уварюємо до консистенції рідкої сметани.
- Теплим фаршем начиняємо канелоні.
- На дно форми виливаємо половину бешамелю. Зверху кладемо трубочки, заливаємо соусом, що залишився.
- Запікати 30 хвилин при 180 °С. Посипаємо сиром. Запікаємо ще 15 хвилин.
- Подаємо, посипавши петрушкою.
Хичини з м'ясом
Прісні коржі з начинкою на сковороді, національне блюдо кавказьких народів.
ПОТРІБНО (на 6 порцій): 400 г м’ясного фаршу · 2 цибулини · 1 склянка кефіру або айрану · 250 г борошна · 1/2 ч. ложки соди · сіль · перець · по невеликому пучку кінзи та м’яти · 100 г вершкового масла.
ГОТУЄМО:
- Змішуємо борошно, кефір, соду та 1/2 ч. ложки солі. Тісто має вийти м’яким, але не липнути до рук (при необхідності підсипаємо борошно). Даємо тесту відпочити 20 - 30 хвилин (за цей час набухне клейковина).
- У фарш додаємо дрібнорублені цибулю, зелень, перець і 1/2 ч. ложки солі, добре вимішуємо.
- Тісто ділимо на 6 частин, формуємо кульки, робимо тонкі коржики (приблизно3 мм).
- Викладаємо на них порцію фаршу, заліплюємо краї зверху, формуючи кульку. Розплющуємо її акуратно в тонкий коржик.
- Смажити на сухій сковороді на середньому вогні з двох сторін хвилини по чотири, даючи підрум’янитися.
- Змащуємо готовий корж розтопленим маслом і розрізаємо на 4 частини.
Цибулевий киш
Французький пиріг з найпростішим овочем.
ПОТРІБНО (на 6 порцій): для основи - 50 г вершкового масла · 1 яйце · 3 ст. ложки води · 200 г борошна (можна взяти 100 г звичайного та 100 г цільнозернового) · 1/2 ч. ложки солі; для начинки - 6 цибулин середнього розміру · 400 г сметани 20% · 2 яйця · 100 г сиру · олія для смаження · сіль · перець.
ГОТУЄМО:
- Вершкове масло ріжемо на шматочки і перемішуємо з яйцем.
- Додаємо воду, борошно, сіль. Замішуємо тісто. Відправляємо в холодильник на півгодини.
- Цибулю ріжемо тонкими півкільцями і обсмажуємо до світло-золотистого кольору. Солимо, перчимо.
- Робимо заливку: з’єднуємо яйця та сметану, збиваємо віничком.
- Тісто розкачуємо по діаметру форми плюс бортики (26 - 27 см).
- Викладаємо цибулю. Заливаємо заливкою, посипаємо тертим сиром. Випікаємо 30-40 хвилин при температурі 180 °С.
- Даємо трохи охолонути і подаємо.
Капустяна запіканка з куркою
Зручна штука: можна приготувати про запас і розігрівати при необхідності.
ПОТРІБНО (на 4 порції): 500 г молодої капусти · 400 г курячого філе (можна взяти фарш) · 150 г твердого сиру · 100 г сметани · 1 морква · 1 цибулина · сіль · перець · 4 ст. ложки рослинної олії · 2 лаврові листи · вершкове масло для змащування форми.
ГОТУЄМО:
- Філе ріжемо невеликими шматочками, солимо-перчимо.
- Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо філе.
- Цибулю ріжемо півкільцями, викладаємо на філе.
- Натираємо на тертці моркву, кладемо поверх цибулі.
- Капусту шаткуємо тонкою соломкою, додаємо 1/4 ч. ложки солі і дрібку перцю, олію, лавровий лист і перемішуємо. Викладаємо у форму, притискаємо лопаткою.
- Зверху кладемо натертий сир і потім розподіляємо сметану.
- Випікаємо 1 годину при температурі 180 °С. Якщо верх рум’яниться раніше, нещільно накрийте його фольгою.