Чотири рецепта страв для ідеальної вечері

Готовимо смачні страви на вечерю.

Pexels

Канелоні під соусом бешамель

Чи бачили в супермаркетах величезні макаронини? Це і є канелоні, які треба фарширувати.

ПОТРІБНО (на 6 порцій): 15 трубочок канелоні · 500 г м’ясного фаршу · 200 г консервованих рубаних томатів без шкірки · 1 цибулина · 3 зубчики часнику · сіль · перець · 150 г твердого сиру · 50 вершкового масла · мускатний горіх · 3 ст. л. борошна · 1 л молока · петрушка для подачі.

ГОТУЄМО:

  1. Цибулю та часник дрібно ріжемо і обсмажуємо до золотистого кольору.
  2. Додаємо фарш, трохи обсмажуємо, додаємо томати, солимо, перчимо, тушкуємо 5 хвилин, даємо охолонути.
  3. Варимо бешамель: масло розтоплюємо, додаємо борошно, перемішуємо, поступово вливаємо гаряче молоко, додаємо мускатний горіх. Постійно помішуючи, уварюємо до консистенції рідкої сметани.
  4. Теплим фаршем начиняємо канелоні.
  5. На дно форми виливаємо половину бешамелю. Зверху кладемо трубочки, заливаємо соусом, що залишився.
  6. Запікати 30 хвилин при 180 °С. Посипаємо сиром. Запікаємо ще 15 хвилин.
  7. Подаємо, посипавши петрушкою.

Хичини з м'ясом

Прісні коржі з начинкою на сковороді, національне блюдо кавказьких народів.

ПОТРІБНО (на 6 порцій): 400 г м’ясного фаршу · 2 цибулини · 1 склянка кефіру або айрану · 250 г борошна · 1/2 ч. ложки соди · сіль · перець · по невеликому пучку кінзи та м’яти · 100 г вершкового масла.

ГОТУЄМО:

  1. Змішуємо борошно, кефір, соду та 1/2 ч. ложки солі. Тісто має вийти м’яким, але не липнути до рук (при необхідності підсипаємо борошно). Даємо тесту відпочити 20 - 30 хвилин (за цей час набухне клейковина).
  2. У фарш додаємо дрібнорублені цибулю, зелень, перець і 1/2 ч. ложки солі, добре вимішуємо.
  3. Тісто ділимо на 6 частин, формуємо кульки, робимо тонкі коржики (приблизно3 мм).
  4. Викладаємо на них порцію фаршу, заліплюємо краї зверху, формуючи кульку. Розплющуємо її акуратно в тонкий коржик.
  5. Смажити на сухій сковороді на середньому вогні з двох сторін хвилини по чотири, даючи підрум’янитися.
  6. Змащуємо готовий корж розтопленим маслом і розрізаємо на 4 частини.

Цибулевий киш

Французький пиріг з найпростішим овочем.

ПОТРІБНО (на 6 пор­цій): для основи - 50 г вершкового масла · 1 яйце · 3 ст. ложки води · 200 г борошна (можна взяти 100 г звичайного та 100 г цільнозернового) · 1/2 ч. ложки солі; для начинки - 6 цибулин середнього розміру · 400 г сметани 20% · 2 яйця · 100 г сиру · олія для смаження · сіль · перець.

ГОТУЄМО:

  1. Вершкове масло ріжемо на шматочки і перемішуємо з яйцем.
  2. Додаємо воду, борошно, сіль. Замішуємо тісто. Відправляємо в холодильник на півгодини.
  3. Цибулю ріжемо тонкими півкільцями і обсмажуємо до світло-золотистого кольору. Солимо, перчимо.
  4. Робимо заливку: з’єднуємо яйця та сметану, збиваємо віничком.
  5. Тісто розкачуємо по діаметру форми плюс бортики (26 - 27 см).
  6. Викладаємо цибулю. Заливаємо заливкою, посипаємо тертим сиром. Випікаємо 30-40 хвилин при температурі 180 °С.
  7. Даємо трохи охолонути і подаємо.

Капустяна запіканка з куркою

Зручна штука: можна приготувати про запас і розігрівати при необхідності.

ПОТРІБНО (на 4 порції): 500 г молодої капусти · 400 г курячого філе (можна взяти фарш) · 150 г твердого сиру · 100 г сметани · 1 морква · 1 цибулина · сіль · перець · 4 ст. ложки рослинної олії · 2 лаврові листи · вершкове масло для змащування форми.

ГОТУЄМО:

  1. Філе ріжемо невеликими шматочками, солимо-перчимо.
  2. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо філе.
  3. Цибулю ріжемо півкільцями, викладаємо на філе.
  4. Натираємо на тертці моркву, кладемо поверх цибулі.
  5. Капусту шаткуємо тонкою соломкою, додаємо 1/4 ч. ложки солі і дрібку перцю, олію, лавровий лист і перемішуємо. Викладаємо у форму, притискаємо лопаткою.
  6. Зверху кладемо натертий сир і потім розподіляємо сметану.
  7. Випікаємо 1 годину при температурі 180 °С. Якщо верх рум’яниться раніше, нещільно накрийте його фольгою.