Головою служби безпеки Укрексімбанку призначили кума Василя Бурби

Про це повідомляють експерти і телеграм-канали.

Головою служби безпеки державного Укрексімбанку призначили Євгена Гречина, кума колишнього голови військової розвідки Міністерства оборони Україні (ГУР) Василя Бурби. Про це повідомляють експерти і телеграм-канали.

"Бурба той самий розвідник, якого на своїй прес-конференції звинувачував президент Зеленський. Він керував операцією по затриманню вагнерівців. За нашою інформацією, призначення кума Бурби пролобіював міністр фінансів С. Марченко та голова наглядової ради банку О. Гордієнко", – повідомляють у соцмережах.

Інформація про тісні родинні та дружні зв’язки Гречина і Бурби з’явилася у телеграм-каналі банку, де раніше публікувались верифіковані документи Нацбанку та СБУ.

Євген Гречин призначений на посаду голови Служби безпеки банку у листопаді 2021 року. Призначенню передував скандал довкола нападу на журналістів, після чого голова правління банку Євген Мецгер та директор безпеки Ігор Тельбізов звільнились. Гречин працював заступником начальника 4-го управління ГУ СБУ, останнє місце роботи - ГУР Міністерства оборони України, заступником глави розвідки Василя Бурби.

Політолог Олексій Рожнов вважає, що Євгена Гречина призначено, щоб приховати відмивання 8,5 млрд гривень та допомогти у призначенні нового голови правління.

"Його головним завданням стає проведення службового розслідування. Постановка такого завдання ясна як білий день, на носу – вибори нового голови правління банку", – пише експерт на своєї сторінці  у Фейсбуці.

Українська політологиня Олександра Решмидилова в ефірі телеканалу "НАШ" засуджує практику призначення кумів на посади: "Свіжа інформація, головою безпеки в Укрексімбанку призначили кума Василя Бурби, Євгена Гречина. Кум, сват, брат. "Я тобі подзвоню", "Денисе, я все порішаю". Чому взагалі вирішуються питання за телефонним правом?"

Нагадаємо, після гучного скандалу в державному Укрексімбанку оголошено конкурс на голову голови правління банку. Співробітники установи створили канал у Телеграмі, де публікують документи та внутрішню інформацію. Наглядова рада банку через нові скандали відклала проведення конкурсу на 2 березня 2022-го.