Бербок спростувала, що її зустріч із Зеленським скасували через відмову Німеччини постачати зброю Україні

Глава німецького МЗС послалася на зміну свого графіка через французького колегу, який поїхав до Москви.

REUTERS/Гліб Гараніч

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок спростувала, що її зустріч із президентом Володимиром Зеленським скасували через відмову німецького уряду постачати зброю Україні. Про це вона сказала на брифінгу у Києві.

- Наша поїздка (в Україну, - Авт.) була запланована з моїм французьким колегою і через це ми планували зустрітися з президентом, а зараз французька сторона змінила плани. Я змушена була адаптувати свої зустрічі тут, - сказала Бербок.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба подякував Анналені Бербок за те, що вона приїхала, незважаючи на те, що глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан разом із президентом Еммануелем Макроном сьогодні вирушив до Росії.

- Жодних проблем із зустрічами з президентом немає, давайте не створювати якусь конспірологію навколо цього. Минулого разу, коли Анналена була у Києві, вона зустрілася із президентом Зеленським. Зараз у нас активне дипломатичне життя у Києві. Всі до нас їдуть, багато телефонних розмов, президент має насичений графік. Не варто сприймати відсутність зустрічі як політичний сигнал, - попросив український міністр.

Кулеба повідомив, що на сьогоднішній зустрічі вони обговорили, що Німеччина може зробити для України у сфері оборони та безпеки.

Це вже другий візит нового глави МЗС Німеччини Анналени Бербок до України у 2022 році. У січні вона відвідала Київ та Москву. Цього разу Бербок мала приїхати з головою МЗС Франції Жаном-Івом Ле Дріаном, щоб відвідати Донбас. Проте, 7 лютого французький міністр разом із президентом Еммануелем Макроном поїхав до Москви. 8 лютого делегація буде у Києві. Президенти Франції та України планують вийти до преси о 13.40.