Європа задумалася – що робити з українськими біженцями у разі російського вторгнення

В іноземних ЗМІ прогнозують масштаби бойових дій, кількість біженців та можливість уникнути конфлікту.

REUTERS/Карлос Осоріо

Forbes

Наразі розглядається один із результатів вторгнення – ймовірний вихід біженців з України. Коротше кажучи, якщо відбудеться вторгнення Росії до України, як вплине імміграція на Західну Європу та навіть на Північну Америку?

Війна, що вибухнула у 2014 році на сході України, забрала життя 14 000 людей, 30 000 отримали поранення, зафіксовано близько 1,5 млн переміщених осіб. На щастя для Заходу, у 2014 році сама Україна прийняла цих переміщених осіб на своїх західних територіях, тому виходу іммігрантів та тягаря біженців для ЄС не сталося. Цього разу, схоже, є ризики, що все буде інакше. Залежно від рівня вторгнення Європі доведеться приймати біженців.

National Public Radio (США)

Протистояння між Україною та Росією стосується не лише цих двох країн. Якщо Росія досягне успіху в Україні, це послужить чітким сигналом усім, хто хоче переписати правила, на яких заснований світ. І це стане сигналом того, що Сполучені Штати та демократична коаліція на чолі з ними не здатні підтримувати нинішній світовий лад. Що вони слабкі. А якщо США будуть поводитися сміливо і агресивно, то зрештою досягнуть успіху.

BBC

Високопоставлений представник західної розвідки попередив, що коли Росія вирішить вторгнутися до України, конфлікт може поширитися далі до Європи.

«Давайте не будемо сліпими. Якщо Росія ініціює сценарій, вона також ініціює дії проти членів НАТО. Було б нерозумно думати, що війну можна обмежити однією нацією», - заявив він. Начальник штабу оборони Британії адмірал сер Тоні Радакін заявив, що «повноцінне вторгнення Росії до України буде у масштабі, небаченому в Європі з часів Другої світової війни».

Якщо Росія вирішить завдати удару зараз, вона може це зробити. Але російським силам, зосередженим на кордоні, як і раніше, не вистачає деяких важливих елементів, таких як повне матеріально-технічне забезпечення, запаси боєприпасів, польові шпиталі та банки крові. Заходу досі незрозумілі наміри президента Путіна. Цілком імовірно, що у Кремлі розглядатимуть військові варіанти, якщо вимоги Росії не будуть задоволені.

Deutsche Welle

Якщо російські війська перейдуть кордон України, країнам ЄС доведеться ухвалювати рішення. Перед Європою стоїть серйозне завдання: що робити, якщо російські війська перейдуть кордон та вторгнуться до України?

Міністри закордонних справ Європейського союзу погодилися, що «будь-яка подальша військова агресія Росії проти України спричинить величезні наслідки та великі витрати», йдеться у спільній заяві.

Глави держав та урядів ЄС у принципі домовилися про необхідність каральних заходів проти Росії, але розійшлися у думках щодо того, якими саме можуть бути ці заходи.

Ми чули це вже багато разів. Але про які саме наслідки йдеться? Німеччина, Австрія та Угорщина більш тісно пов'язані з російською економікою, ніж, скажімо, Португалія чи Нідерланди. А оскільки ЄС вимагає одностайності для ухвалення будь-яких політичних дій, єдине, що є у Європейської комісії на цей момент, це список можливих санкцій, «захований у ящику столу» у Брюсселі.

The Wall Street Journal

На Європу чекає наступна криза біженців. ЄС не готовий до мільйонів українців у разі вторгнення Росії. Російське вторгнення до України спричинить руйнівні гуманітарні наслідки, і одним із них може стати нова криза з біженцями в Європі. Сподіватимемося, що цього разу у континента справи кращі.

Україна прагне приєднатися до Європейського союзу, хоча до цього ще далеко, якщо це взагалі відбудеться. Але українці вже користуються безвізовим режимом для поїздок до ЄС, а країна межує із країнами ЄС – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Численні українські біженці можуть шукати безпеки в цих країнах, якщо Володимир Путін спробує захопити більше території.

Politico

Оскільки напруженість навколо України досягає апогею, експерти попереджають про важкі жертви, тисячі біженців, роз'єднану країну та нестабільність на континенті.

Зібравши понад 100 000 військовослужбовців та військову техніку вздовж кордону з Україною у стратегічних пунктах від Білорусі до Криму, Путін надав Росії можливість атакувати та окупувати свого південного сусіда протягом кількох тижнів. Збройні сили України, хоч би якими рішучими не були, не зможуть зрівнятися з добре оснащеними та перевіреними у боях збройними силами Росії. Питання не в тому, чи Україна зможе відбити напад, а в тому, як довго вона зможе стримувати росіян і що буде далі.

NBCnews

Росія вже зібрала 70 відсотків сил, необхідних для початку повномасштабного вторгнення до України, заявив офіційний представник США, який безпосередньо знайомий з останньою урядовою оцінкою. За словами чиновника, який обговорив внутрішню оцінку на умовах анонімності, вторгнення може призвести до значних жертв, загибелі чи поранення до 50 000 мирних жителів протягом кількох тижнів. Згідно з оцінкою джерела, до 5 мільйонів людей можуть стати біженцями у разі вторгнення, а від 5 до 25 тисяч українських військовослужбовців, швидше за все, буде вбито або поранено.