Україна отримала вже тисячу тонн військової допомоги від партнерів, а Німеччину Куліба спробує умовити

Тему постачання озброєння порушать і на зустрічі з Еммануелем Макроном.

facebook.com\Dmytro.Kuleba

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав загальний обсяг зброї та обладнання, яке Україна отримала останнім часом від партнерів, що намагаються допомогти нашій країні за умов загрози російського вторгнення. Це понад тисячу тонн та півтора мільярда доларів економічної підтримки.

- Ми перебуваємо на постійному зв'язку з партнерами і продовжуємо консолідувати міжнародну коаліцію на підтримку України. Завдяки цій роботі сьогодні Україна отримує посилену політичну, безпекову та економічну підтримку. Її загальний обсяг за ці тижні та місяці перетнув позначку у півтора мільярда доларів, а обсяги доставленої до України оборонної зброї та військового обладнання - загальною вагою понад тисячу тонн, - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в понеділок.

Міністр додав, що рекордні обсяги підтримки посилюють позиції України за столом переговорів, а ключовою темою міжнародної політики є не допустити чергової хвилі війни Росії проти України.

Надія на допомогу Німеччині та Франції залишається

Кулеба повідомив, що обговорить з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок під час її візиту до Києва питання військових поставок до України з Німеччини, а також із третіх країн або міжнародних організацій, які потребують цього дозволу Німеччини.

- Так, питання військових поставок до України з Німеччини або з третіх країн або міжнародних організацій, які потребують цього дозволу Німеччини, буде на порядку денному моїх переговорів сьогодні, як і низка інших питань: і там, де у нас є дуже хороший рівень співробітництва, і ми вдячні за це Німеччині, і там, де у нас є проблемні питання, і нам треба додатково працювати з Німеччиною, - сказав Кулеба.

Міністр додав, що ця тема обговорюватиметься під час візиту Еммануеля Макрона до України у вівторок, 8 лютого.

- Тому що коли йдеться про зміцнення України, українських Збройних сил, не може бути країн-виключень, з якими ми цю тему не порушуємо, - наголосив глава МЗС України.

Німеччина послідовно утримується від надання військової допомоги Україні, наголошує, що ніколи не постачає зброю до зон потенційних конфліктів. Крім того, ФРН заборонила Естонії передавати Україні озброєння німецького виробництва.

Кулеба подякував за акції на підтримку України у світі

Українці виходять на мітинги на підтримку України в умовах загрози російській агресії у Європі, Північній Америці, Азії та інших регіонах.

- Я хочу окремо висловити подяку десяткам тисяч українцям, які виходять із акціями на підтримку України у столицях своїх країн. Ми бачимо вас із жовто-синіми прапорами у всіх куточках світу: у Європі, у Північній Америці, Азії та інших регіонах, - заявив Кулеба.

Міністр зазначив, що така активність та небайдужість українців не лише мотивує іноземні уряди виступати на підтримку української держави, а також надихає людей в Україні.