Олімпіада в Пекіні: за медалі поборються і діти, і 40-річні «старі»

Розповідаємо про «най-най» молодших, віковіших та титулованіших олімпійців на цих Іграх

REUTERS/Раян Ву

Ігри в Пекіні стартували і спортсмени з усього світу розпочали 19-денний марафон зимових видів спорту. Найкращі з найкращих у своїх країнах, у Китаї вони поки що всі рівні один з одним. Але є серед них «най-най», і ми розповімо про них.

Наймолодші

До них важко застосувати термін «підлітки» - це вже професійні спортсмени з регаліями та званнями, але насправді це діти. Дехто з тих, хто приїхав на Олімпіаду, не закінчив навіть середню школу. Офіційно вік для участі в Іграх не встановлено, цю планку визначають міжнародні спортивні федерації. На минулій Олімпіаді в Токіо змагалися 12- та 13-річні спортсмени, а в Пекіні наймолодшим учасникам – від 15 і більше. Обмеження «15+» виставив Міжнародний союз ковзанярів (ISU), який керує всіма видами змагань ковзанярського спорту, у тому числі і фігурного катання.

Наймолодшою ​​спортсменкою на зимовій Олімпіаді в Пекіні стала 15-річна фігуристка Каміла Валієва, яка виступає під прапором Олімпійського комітету Росії та вважається головною претенденткою на олімпійське золото. Минулого року вона встановила два нові світові рекорди у довільній програмі та світовий рекорд у короткій програмі.

Її головна суперниця сьогодні – 16-річна Аліса Лю із збірної США. Вона виграла чемпіонат США з фігурного катання у 13 років, а цього року не брала участі в національних чемпіонатах через позитивний тест на COVID-19. Але отримані протягом сезону результати дозволили Лю потрапити до жіночої олімпійської збірної США.

До «команди юних» входить і 17-річний фристайліст Матей Шванцер, який виступає за збірну Австрії. Коли йому було лише 15 років, він виграв золоту медаль Big Air на Юнацьких іграх у швейцарській Лозанні. За рік до цього він посів перше місце на World Rookie Fest, що проходив в Італії.

17-річний американець Джордан Штольц може запросто виграти золоту медаль у ковзанярському спорті на довгій доріжці. Вдома Штольц посів перше місце на олімпійських змаганнях з ковзанярського спорту, вразивши суддів та глядачів неймовірною швидкістю на дистанції 1000 метрів – 1:07:62. Хлопець почав кататися у віці 5 років після того, як переглянув змагання з ковзанярського спорту на Олімпійських іграх у Ванкувері. Помітивши інтерес сина, батько Штольца записав Джордана та його сестру до секції катання на ковзанах і проклав шорт-трек навколо ставка на задньому дворі сім'ї. І з того часу Штольца було не зупинити.

Зимові Олімпійські ігри 2022 року у Пекіні стануть першими Іграми для 18-річного японського фігуриста Юми Кагіями. Хоча «першими» - не зовсім правильно, він виграв золоту медаль на юнацьких Олімпійських іграх у Лозанні у 2020 році. Підлітка тренує його батько – дворазовий олімпійський фігурист Масакадзу Кагіяма. Як і у випадку зі Штольцем, Юма Кагіяма спостерігав за своїм батьком-фігуристом та продовжив династію.

Найдосвідченіші

Енергія молодості – це одна сторона медалі, а на іншій – досвід, впевненість та зрілість спортсменів, які приїхали на Олімпіаду до Пекіна. Їх не можна назвати старими ані через вік, ані через їхню невгамовну жагу до життя та перемог.

Наприклад, для 49-річної німецької ковзанярки Клаудії Пехштейн це будуть уже восьмі зимові Олімпійські ігри. Пехштейн офіційно є найстарішою зимовою олімпійською чемпіонкою. Свою спортивну кар'єру вона розпочала у Східній Німеччині ще до падіння Берлінської стіни, а вперше на Олімпійські ігри Клаудія поїхала до Альбервіля у 1992 році. За всі роки у спорті Клаудія Пехштейн виграла п'ять золотих медалей у забігу на 3000 та 5000 метрів та дев'ять олімпійських медалей всього. До слова, 22 лютого їй виповнюється 50 років – і, можливо, вона отримає у подарунок ще одну олімпійську медаль.

Юристка з Канади, 47-річна Дженніфер Джонс, – вже легендарний член жіночої збірної Канади з керлінгу. Джонс є дворазовою чемпіонкою світу, шестиразовою чемпіонкою країни та навіть виграла олімпійське золото на Іграх 2014 року в Сочі. Вона не потрапила на Олімпійські ігри 2018 року, але повернулася у 2022 році і стала "найстарішим" членом збірної Канади. Між змаганнями та тренуваннями Дженніфер Джонс працює на ниві правозахисту.

Швейцарія виставила на ці Ігри дуже сильну команду з керлінгу, тому у канадок серйозна конкуренція. Жіночу команду Швейцарії з керлінгу очолює 42-річна Сільвана Тірінцоні, п'ятиразова чемпіонка Швейцарії. Це її другі Олімпійські ігри та шанс на першу олімпійську медаль. Причому шанс дуже добрий.

Найтитулованіші

Вони досягли чимало, але прагнуть нових рекордів та перемог. На Олімпіаді в Пекіні досвідчені спортсмени знову демонструватимуть характер, щоб поповнити свою скарбничку нагород.

Наприклад, 27-річний японський фігурист Ханю Юдзура. У нього вже є дві олімпійські медалі із Пхенчхана-2018. У Пекіні він хоче побити рекорд шведа Гілліса Графстрема, який на Олімпійських іграх 1928 року завоював три титули поспіль. Ханю був першим азіатським фігуристом-одиночником, який виграв олімпійське золото, та наймолодшим чемпіоном серед чоловіків з 1948 року.

Естер Ледецька з Чехії, яка підкорила гірські лижі та сноуборд, стала першою, хто здобув золоті медалі у двох різних видах спорту на одних зимових Олімпійських іграх (Пхенчхан, 2018). Вона виграла подвійне золото у паралельному гігантському слаломі на сноуборді – до речі, це вперше хтось виграв подвійне золото на тих самих зимових Іграх, використовуючи два різні типи спорядження. У Китаї вона може стати першою спортсменкою, яка завоювала золото у різних видах спорту вдруге.

Шарлотта Калла зі Швеції на минулій Олімпіаді здобула три медалі поспіль у лижній гонці на 10 км вільним стилем. До неї медальний урожай збирав норвезький лижник Бьорн Делі, який виграв два титули поспіль, і його землячка Маріт Бьорген, яка виграла срібло у Турині-2006 та бронзу у 2010-му та 2018-му роках. На Пекін у Шарлотти дуже великі надії та види не на одну медаль і навіть не на дві.

Наталі Гейзенбергер із Німеччини вважається найтитулованішою спортсменкою з санного спорту в історії Олімпійських ігор: має п'ять медалей, чотири з яких золоті, отримані на трьох зимових Іграх. Гейзенбергер виграла бронзу в одиночному розряді у Ванкувері-2010, а потім золото в одиночному розряді та командній естафеті у Сочі та Пхенчхані. Тож пекінські Ігри привабливі для неї також.

А нідерландець Свен Крамер — найтитулованіший ковзаняр в історії. На його рахунку дев'ять медалей, чотири з яких золоті. У 2018 році в Пхенчхані нідерландський спортсмен перевершив зірок ковзанярського спорту Івара Баллангруда та Класа Тунберга. Крамер також став єдиним ковзанярем-чоловіком, який виграв одну і ту ж подію тричі: він переміг у забігу на 5000 метрів, додавши ще одне золото до своїх перемог у Ванкувері-2010 та Сочі-2014.

Мікаелу Шиффрін з Австрії називають однією з найбільших гірськолижниць усіх часів. Вона 116 разів займала п'єдестали Кубка світу, причому 73 рази - як переможець і 10 з них - лише цього року. Пекін стане третьою Олімпіадою для 26-річної спортсменки, і в неї вже є два олімпійських золота та срібло.

Фаворити Олімпіади

До них буде прикута особлива ​​увага, від них чекають рекордів, новизни, потрясінь та ломки всіх спортивних і не тільки стереотипів. Наприклад, від тієї ж Мікаели Шиффрін, особливо у світлі її виступів на телебаченні, в яких вона постійно говорить про неймовірний стрес у спортсменів під час Олімпійських ігор.

Дива чекають і від лижниці-фристайлістки Ейлін Гу. Вона народилася у США, але виступає на змаганнях за Китай із 15 років. До 18 років вона встигла стати першою дівчиною, яка виграла три медалі на перших для себе X Games (Світових екстремальних іграх), стати моделлю для низки відомих брендів в індустрії моди, а також вступити до Стенфордського університету. Але цього року Ейлін опинилася перед вибором: навчання у Стенфорді чи Олімпіада у Пекіні. Гу вирішила відкласти вступ, щоб зосередити всі сили на фристайлі.

З нетерпінням глядачі чекають нових перемог від нідерландки Сюзанни Шультинг – золотого та бронзового призера Пхенчхана-2018, семиразової чемпіонки світу, 13-разової чемпіонки Європи з шорт-треку у ковзанярському спорті. Ця 23-річна спортсменка виграла золото у всіх видах змагань (включаючи загальний залік), ставши другою жінкою та четвертою фігуристкою в історії, що посіла перше місце на чемпіонаті. Шультинг намагатиметься повторити цей подвиг у Пекіні, і навіть її спроби варто побачити. І послухати переможний крик Сюзанни, коли вона перетинає фінішну межу першою.

Безперечно, це не всі головні особи Олімпійських ігор у Пекіні. Спортивні змагання тим і привабливі, що в них може раптово перемогти «темна конячка», а багаторазовий призер – піти у середину, а то й у кінець турнірної таблиці. Можливо, ми станемо свідками великих перемог та поразок, головне – щоб найзапекліші баталії не виходили за межі спорту.

До речі