РФ та Китай підписали заяву про міжнародні відносини. Що вона собою представляє

Путін відвідав Пекін на запрошення китайської сторони.

kremlin.ru

Документ підписано під час візиту президента РФ Володимира Путіна до Пекіна. Текст угоди оприлюднено на сайті Кремля.

Згідно з документом, Росія та Китай виступають проти використання окремими державами поняття демократії для тиску на інші країни. Китай також «ставиться з розумінням та підтримує висунуті Росією пропозиції щодо формування гарантій безпеки в Європі».

"У співпраці немає заборонених зон, зміцнення двосторонньої стратегічної взаємодії не спрямоване проти третіх країн, не схильне до впливу мінливого міжнародного середовища та ситуативних змін у третіх країнах", - йдеться у заяві.

Згідно із заявою, російсько-китайські міждержавні відносини нового типу перевершують військово-політичні спілки часів холодної війни. А також мають намір активізувати роботу щодо поєднання планів розвитку Євразійського економічного союзу.

У документі сторони наголосили, що проблема походження коронавірусу «лежать у науковій площині».

"Дослідження на цю тему повинні спиратися на глобальні знання, для цього необхідно налагодити співпрацю між вченими всього світу. Сторони виступають проти політизації цієї проблематики", - наголошується у заяві.

Росія та Китай також спільно закликали міжнародне співтовариство «разом відстоювати серйозний науковий підхід у ході досліджень походження коронавірусу ».