Митрополит Антоній (Паканич) про психологічні проблеми: сповідь у храмі чи консультація психолога?

Що про це думає керуючий справами УПЦ

Треба чітко розуміти, чим відрізняється Таїнство сповіді від консультацій психолога. На сповідь людина йде для того, щоб позбутися гріха. Коли людина вчиняє гріх, її в цьому викриває сумління. І ось ці докори сумління та внутрішній жаль штовхають людину йти на сповідь та каятися у своїх гріхах, щоб отримати прощення. Сповідь – це єдиний доступний нам спосіб позбавитися скоєного гріха.

Зазвичай сповідь поєднується з духовною бесідою, під час якої священник може дати людині поради про те, як треба проводити життя, як боротися з гріхом, від чого треба відмовитися, а які якості треба в собі розвивати. Однак бесіда зі священником завжди спрямована на боротьбу з гріхом та його наслідками.

До психолога ж звертаються зовсім з інших причин. Психолог допомагає людині адаптуватися до оточуючого середовища, змінити якість свого життя, подолати певні психологічні проблеми. Люди йдуть за консультацією до психолога, коли в них руйнуються сімейні стосунки, коли з’являється невмотивований страх, коли стає складно будувати відносини з людьми тощо. В таких ситуаціях не йдеться про відчуття гріха чи боротьбу з гріхом. Звісно, гріховний стан людини тягне за собою зміни у її поведінці, у її спілкуванні з ближніми. Тому духовна бесіда зі священником може торкатися і суто психологічних питань. Однак священник має добре відчувати, де закінчується духовна опіка і починається психологічне консультування.

Психологічну підтримку людина може отримати не тільки від професійних психологів. Інколи людину достатньо просто вислухати і підтримати, і це вже допоможе їй подолати внутрішню кризу. Але краще, коли психологічним консультуванням займаються люди, які мають спеціальну освіту і досвід.

Священник, приймаючи сповідь, може відчути, що людина потребує спеціальної психологічної допомоги. Порада для людини звернутися до психолога в такому разі є виявом пастирської допомоги та відповідальності. Наприклад, якщо священник під час сповіді дізнається про важку хворобу людини, він не береться за її лікування, а рекомендує звернутися до професійного лікаря. Так само і з психологічними проблемами. Побачивши ознаки таких проблем, священник може спрямувати людину до психолога. Інколи при православних храмах навіть проводяться спеціальні консультації психологів.