У Харкові аферистка тримала у неволі пенсіонерку, щоб заволодіти її квартирою

Поліцейські припускають, що шахрайка діяла не одна.

hk.npu.gov.ua.

У Харкові 54-річна аферистка незаконно позбавила волі 74-річну самотню городянку та збирала документи, щоб продати квартиру цієї пенсіонерки. Про спробу незаконно продати трикімнатну квартиру на вулиці Академіка Богомольця поліцейські дізналися наприкінці січня. Аферистку викрили, подробиці повідомили на сайті Нацполіції та у пресслужбі прокуратури Харківської області.

- До поліції звернулася родичка бабусі, сказавши, що невідомі люди кудись забрали бабусю. Родичка не знає, де вона, а також зникли документи на квартиру, – поділився прессекретар обласної прокуратури Дмитро Чубенко. – Було відкрито кримінальне провадження. Встановлено, що бабуся прийшла до своєї подруги із невідомими особами. У цієї подруги зберігалися документи на квартиру бабусі. Літня жінка забрала ці документи та пішла у невідомому напрямку.

Поліцейські з'ясували, що злочинниця увійшла до пенсіонерки в довіру. Вона скористалася тим, що жінка рідко спілкувалася із сім'єю. Зловмисниця запропонувала допомогу пенсіонерці та під виглядом догляду за нею вивезла її на орендовану квартиру.

– Коли її місцезнаходження встановили, до квартири прибули правоохоронці з обшуком. Бабуся була слабка, не орієнтувалася в ситуації, не розуміла, з ким вона знаходиться в цій квартирі. Сказала, що не знає, хто її привіз туди, - поділився Чубенко.

Спікер додав, що на квартиру пенсіонерки видали нотаріальну довіреність на рієлтора.

- На одному із сайтів оголошень виявили, що квартира вже продається. Квартиру вже показували охочим, – зазначив Чубенко.

У прокуратурі перевіряють, чи не пов'язані із шахрайством родичі жінки.

- Наразі затримали жінку, яка робила більшість дій щодо присвоєння квартири: домовлялася з бабусею, переміщала її. Встановлено кількох родичів жінки, які сприяли тому, щоб перемістити бабусю з її квартири. Один із родичів працює таксистом. Також перевіряється ріелтор, на якого видали довіреність, на яких підставах це зробили, бо бабуся сказала, що довіреність нікому не видавала, – повідомив Чубенко.

За даними слідства, зловмисниця разом із бабусею побувала у банку та зняла 20 тисяч гривень її пенсії. Злочинці оволоділи цими грошима.

Чубенко підкреслив, що під час обшуку на орендованій квартирі знайшли димедрол та інші медичні препарати. Припускають, що їх могли давати літній жінці. Зазначають, що бабуся під час обшуку була дезорієнтована і не усвідомлювала те, що відбувалося, хоча ще кілька місяців тому, за словами знайомих, таких проблем не було.

Підозрюваній загрожує до восьми років позбавлення волі. Її звинувачують у шахрайстві та незаконному позбавленні людини волі.