На похорон сценариста фільму "Рідня" Віктора Мережка прийшли його діти та знаменитості

Журналісти розповіли, про що говорили на церемонії прощання.

Михайло Фролов.

У московському Будинку кіно 3 лютого попрощалися з народним артистом, сценаристом та режисером Віктором Мережком. Він пішов із життя на 85 році у лікарні Санкт-Петербурга. Прощання та похорон відбулися в Москві, оскільки тут Мережко прожив багато років. Фото з прощання оприлюднила KP.RU.

Громадянську панахиду відвідали майже 50 знайомих Мережко та близько півсотні журналістів. Більшість із них прийшли з живими гвоздиками та трояндами. Через загрозу заразитися коронавірусом люди дотримувалися соціальної дистанції.

"У залі ніхто не сидів і не затримувався – клали квіти, підходили до труни, колеги та друзі висловлювали слова співчуття рідні Мережко", - зазначили у повідомленні.

На прощанні помітили письменника, драматурга, сценариста, актора та публіциста Аркадія Ініна, художника Нікаса Сафронова, актора Євгена Герасимова. Біля труни сиділи син покійного Іван та дочка Марія.

"Церемонія тривала годину. А вже після полудня біля Будинку кіно самотньо стояли кілька людей із квітами – запізнилися", - додали очевидці.

Герасимов на панахиді зізнався, що збирався зустрітися з Мережком на найближчих пітерських гастролях "Ленкома" з "Прибутковим місцем", де він служить.

– Картини Віктора Мережка завжди можна було відрізнити від інших. За драматургією, за словами. "Польоти уві сні і наяву", "Рідня", "Самотня жінка бажає познайомитися" і багато інших - у нього не було прохідних картин. Це була людина зі стрижнем, з любов'ю до життя та людей. Яка любить свою сім'ю, своїх дітей. Не стало Віктора, який у тяжкі роки намагався підтримати Будинок кіно. І тепер ми тут прощаємось із тобою. Нехай земля тобі буде пухом, – наголосив Герасимов.

За словами каскадера Ігоря Паніна, який був присутній на церемонії, він спілкувався з Мережком телефоном близько місяця тому.

- Завжди у нього гарний настрій, жарти, примовки. У будь-який скрутний момент допомагав – не відмовляв, був готовий прийти на допомогу. Була відвага людська, любов до життя – вмів нею поділитися. Будь-яке різне, що є всередині нас, він міг витягти і показати – саме прекрасне в людині. Він знав, як не хворіти, коли всі хворіють, – розповів Панін.

У повідомленні зазначили, що на церемонії добре відгукувалися про дітей покійного. Зазначили, що син Іван піде стопами батька, працюючи режисером-постановником. Про доньку Машу сказали, що вона така ж небайдужа, як і батько: заступається за людей, якщо бачить несправедливість, намагається допомогти.

- Не хочу, не вірю, що такий міцний і сильний життєлюбний чоловік так швидко міг піти. Треба змиритися, що такий час настав. Ляже поряд зі своєю Тамарочкою, яку ніколи не забував. Все, що міг, зробив, напевно, а скільки ще міг зробити, – сказала подруга сім'ї, ім'я якої журналісти не уточнили.

Тіло Мережка поховали на Троєкурівському цвинтарі. Поруч лежить його дружина, якої не стало майже 25 років тому.