Біля берегів США знайдено уламки корабля легендарного мореплавця Джеймса Кука

Корабель, який шукали 22 роки, виявили на дні моря.

Австралійський національний морський музей

Після 22 років активного пошуку австралійські вчені нарешті виявили останки легендарного судна, на якому першовідкривач Джеймс Кук здійснив першу подорож Тихим океаном у 1768-1771-х роках. Про це повідомляє видання SkyNews.

За словами дослідників, вони знайшли місце затоплення легендарного судна Endeavour. Саме на цьому кораблі британський мандрівник Джеймс Кук здійснив першу подорож Тихим океаном.

- Ми можемо переконливо підтвердити, що це справді уламки корабля Кука. Це найважливіший момент. Можливо, це один із найважливіших кораблів у нашій морській історії, - сказав директор Австралійського національного морського музею Кевін Самптіо.

Вчений розповів, що пошуки затонулого корабля велися 22 роки. На двох квадратних милях дослідники виявили кілька кораблів XVIII століття. І нарешті вони знайшли судно, яке за всіма параметрами підходить під опис Endeavour. Корабель пролежав на дні майже 250 років і від нього вціліло лише 15%.

Endeavour – це корабель-легенда. На ньому Джеймс Кук з 1768-го по 1771-й побував у різних частинах світу, які раніше були невідомі європейцям. У 1775 році корабель став непридатним і був проданий приватному власникові, який перейменував його в Lord Sandwich. А в 1778-му судно було потоплено британськими військами в гавані Нью-Порт в штаті Род-Айленд.