Тарас Кремінь заявив, що говорити українською на Олімпіаді не менш важливо, ніж завойовувати медалі

Давати коментарі державною мовою у Пекіні мають не лише спортсмени, а й тренери, а також представники НОК.  

facebook.com/govuamova

На Олімпіаді в Пекіні не лише спортсмени, а й тренери, а також представники Національного олімпійського комітету мають говорити українською. Про це вранці 3 лютого повідомив Уповноважений із захисту держмови Тарас Кремінь.

- Зазначаю, що під час брифінгів, публічних виступів, пресконференцій не лише наші чемпіони мають говорити державною мовою. Ці ж вимоги стосуються тренерського штабу та представників Національного олімпійського комітету, - написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Тарас Кремінь повідомив, що правило закладено у Концепції міністерства спорту про підготовку українських спортсменів до зимової Олімпіади, а саме, є частиною формування у них національно-патріотичного світогляду.

Кремінь нагадав про рекомендацію Мінспорту уникати обіймів та фотографій із російськими спортсменами. Уповноважений з мови назвав їх представниками країни-агресора.

- Хотів би нагадати про випадок на Паралімпійських іграх у Токіо в 2021 році. Український бігун, дворазовий чемпіон Паралімпіади у Ріо-де-Жанейро, чотириразовий чемпіон світу, триразовий чемпіон Європи з легкої атлетики Ігор Цвєтов відмовився фотографуватись із російськими спортсменами. На своїй сторінці він, пояснюючи позицію, опублікував повідомлення наступного змісту: «Хтось бачить у цьому неповагу до конкурентів. А хто бачить повагу до України. Кожному своє. З Україною у серці”, - написав Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен заявив, що спорт має національну ідентичність, ніколи не був і не буде поза політикою. Україна бере участь в Олімпіаді як країна, в якій йде війна.

- Отже, важливість спортивної дипломатії, позиціонування спортсменів під час змагань, повага до свого народу та держави не менш важлива, ніж здобуті у тяжкій боротьбі перемоги, - упевнений чиновник.

Кремінь нагадав, що ще напередодні літніх Олімпійських ігор у Токіо зустрівся з міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом, а також публічно закликав українських спортсменів спілкуватися державною мовою на офіційних заходах. За словами мовного омбудсмена, до його вимог прислухалися і "ситуація зрушила на краще".

Церемонія відкриття Олімпіади-2022 пройде цієї п'ятниці, 4 лютого. Україну на Іграх представлять 45 спортсменів у 12 видах спорту. Це рекордна за чисельністю олімпійська збірна України.