Доктор Комаровський порадив, яких лікарів відвідати та які аналізи здати після коронавірусу

Найкращий рецепт реабілітації після ковіда – максимум природи, добрі люди навколо та мінімум стресу.

Павло ДАЦКОВСЬКИЙ.

Відомий український експерт Доктор Комаровський (педіатр Євген Комаровський) розповів, як поводитись у період відновлення після коронавірусу. Точніше - як поводився б він сам. Читачів лікаря непокоїть питання, яких лікарів потрібно відвідати та які аналізи здати після коронавірусної інфекції (особливо після важкої її форми), щоб зрозуміти, де тепер в організмі слабкі місця та на що звернути увагу.

2 лютого Комаровський відповів в інстаграмі, що не існує універсального протоколу чи чіткого алгоритму обстеження та відвідування спеціалістів для тих, хто виписався з ковідного стаціонару.

- Я вважаю, що найкраще на пару місяців відвідати якийсь заміський будинок чи дачу, і там, у селі, на свіжому повітрі, у тиші, без людей та стресів, поступово збільшувати фізичні навантаження. Одночасно сховати подалі телевізор, не дивитися і не слухати новини, оточити себе добрими людьми, а не займатися пошуком нових хвороб у поліклініках та лабораторіях – ось вам найкращий рецепт реабілітації після ковіда, – написав він.

Після цього, на думку фахівця, треба все зробити для того, щоб організму було легше існувати в робочому режимі – забезпечити чисте, прохолодне та вологе повітря, більше гуляти та посильно навантажувати себе фізично. Саме це потрібно людині для відновлення після будь-якого стаціонару.

- Особисто я, якби виписався з ковідного стаціонару, місяць би відпочив, а потім зробив би УЗД з голови до ніг і з ніг до голови, обов'язково кардіограму, загальний аналіз крові. І, мабуть, поки що на цьому зупинився – далі буде видно. А ще я обов'язково контролював би собі артеріальний тиск, - підсумував доктор Комаровський.

Він додав, що сімейний лікар, "якому ви довіряєте", після докладної розповіді про стан та самопочуття може докладніше порадити, що саме треба приймати та що в організмі перевірити.

Раніше Доктор Комаровський порівняв симптоми грипу та коронавірусу з метою відповісти на запитання: чи можна в перші дні зрозуміти, чим ти захворів. До цього лікар розписав симптоми та особливості штаму "Дельта" COVID-19 та штаму " Омікрон ". Також він повідомляв, чи допомагають цинк та вітамін С при коронавірусі. І нагадав, коли можна лікувати коронавірус вдома, а з якими симптомами треба лягати до лікарні.