Шухи гуцульські
ПОТРІБНО (на 4 порції): буряк столовий - 3 шт. · цибуля середнього розміру - 1 шт. · часник - 3-4 шт. · сухі білі гриби (жменя) або 200 г свіжих печериць · олія для смаження · сік лимона (або оцет) - 1 ст. л. · чорний мелений перець, сіль, цукор за смаком.
ГОТУЄМО:
- Беремо солодкі плоди буряків. Можна зварити їх або запекти в духовці, загорнувши у фольгу.
- Цибулю чистимо і подрібнюємо. Розігріваємо сковорідку, наливаємо в неї олію. Тушкуємо цибулю до золотистого кольору.
- Гриби заздалегідь замочуємо, щоб вони набрякли. Варимо у цій же воді хвилин 15-20. Після чого дістаємо із відвару. Можна білі гриби замінити на печериці. Їх не потрібно варити. Гриби нарізаємо і додаємо до цибулі.
- Зварені буряки очищаємо і нарізаємо маленькими кубиками. Кладемо їх у сковорідку і продовжуємо тушкувати ще 3-5 хвилин.
- Вичавлюємо часник, збризкуємо лимонним соком і за смаком додаємо по щіпці цукру, солі та перцю.
Салат з апельсином
ПОТРІБНО (на 2 порції): рукола - 100 г · буряк - 1 шт. · сир моцарела - 60 г · кедрові горіхи - 30 г · апельсин - 1 шт. Заправка: оливкова олія - 1 ст. л. · мед - 1 ч. л. · сік лимона - 1/2 ст. л. · гірчиця зерниста - 1 ч. л. · соєвий соус - 1 ч. л..
ГОТУЄМО:
- Буряк промиваємо під водою, загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку, розігріту до 180 °С, на 1 годину.
- Чистимо апельсин від шкірки, а потім кожну часточку від плівки. Чим чистішим буде часточка, тим краще буде смак салату в поєднанні з іншими інгредієнтами..
- На сковороді трохи обсмажуємо кедрові горішки.
- Моцарелу ріжемо на невеликі шматочки.
- Для заправки: в невелику ємність наливаємо оливкову олію, мед, соєвий соус, сік лимона, зернисту гірчицю. Перемішуємо до однорідної маси.
- Буряк очищаємо від шкірки і ріжемо на невеликі часточки-човники.
- У руколу додаємо заправку і перемішуємо. Сюди ж викладаємо моцарелу, апельсин, буряк та кедрові горішки.
Пхалі з горіхами
ПОТРІБНО (на 4 порції): 4 середні буряки · 100 г очищених волоських горіхів · 2 невеликі цибулини · 3-4 зубчики часнику · 1 пучок кінзи · білий винний оцет · по 0,5 ст. л. мелених коріандру та хмелі-сунелі · сіль, мелений чорний перець за смаком · 1 стиглий гранат для подачі.
ГОТУЄМО:
- Ретельно миємо буряк, нічого не відрізаючи. Загортаємо плоди кожен окремо у фольгу та запікаємо у духовці при температурі 200 градусів близько години.
- Готові буряки обдаємо холодною водою. Коли вони охолонуть, очищаємо та натираємо на дрібній тертці.
- Готуємо горіхову заправку. Для неї знадобляться волоські горіхи, часник, цибуля та зелень. Пропускаємо через м’ясорубку, доводимо до однорідної маси.
- Змішуємо горіхову заправку та буряк. Можна для кислинки додати трохи винного соусу.
Червоний крекер
ПОТРІБНО: борошно - 350 г · жовток - 1 шт. · буряк - 100 г · молоко - 100 г · сіль - 1 дрібка · цукор - 1 ч. л. · дріжджі свіжі - 5 г · олія - 40 г.
ГОТУЄМО:
- Буряк натерти на дрібну тертку. Віджати трохи соку для декору. Буряк пробити блендером.
- У борошно додати сіль, цукор, дріжджі, буряк, жовток та молоко. Замісити тісто. У процесі замішування додати олію. Тісто має бути еластичним та ніжним, не повинно сильно липнути до рук. Можливо, борошна знадобиться трохи більше.
- Перекласти тісто у контейнер, накрити кришкою та прибрати у холодильник на ніч. Можна зробити тісто з ранку і прибрати в холодильник до вечора приблизно на 8 годин.
- Розкатати тісто завтовшки приблизно 2 мм та вирізати бурякові крекери.
- Випікати при 180 градусах 20-25 хвилин.
- За кілька хвилин до готовності можна змастити крекери буряковим соком для інтенсивнішого кольору.
Під час підготовки використовувалися матеріали сайту gastronom.ru