У космічному агентстві заявили, що будувати космодром на материковій частині України не будуть

Глава відомства спростував інформацію про будівництво космодрому на узбережжі Чорного моря, біля адмінкордону Одеської та Миколаївської областей.

pixabay.com

Глава космічного агентства Володимир Тафтай спростував інформацію про те, що космодром, який має намір збудувати Україна, з'явиться на материковій частині країни. Це небезпечно для населення регіону, до того ж зони падіння сходинок там дуже обмежені. Про це Тафтай сказав у інтерв'ю "КП" в Україні".

- У рамках космічної програми ми не розглядаємо варіант створення на материковій частині України космодрому з цілої низки причин. Насамперед – через географічне розташування. Навколо – густонаселені райони. І зони падінь сходинок дуже обмежені, - запевнив він.

Експерт пояснив, що при плануванні запуску ракет потрібно передбачати місця для падіння першої та другої ссходинок. У разі запуску з Чорного моря з одного боку у нас Туреччина, з іншого – Європа. Це не дозволяє планувати безпечні траєкторії запуску з Чорного моря.

За його словами, наразі експерти розглядають лише можливість плавучого космодрому, який може бути розташований в Атлантичному океані та (за потреби) переміщатися в інші місця.

При цьому Тафтай підтримав ідею створення власного космодрому.

- Це цікаво та економічно доцільно. Тому що обсяг корисних вантажів, що запускаються в космос, вже дуже великий і продовжує зростати. Це затребуваний напрямок, перспективний ринок і, безумовно, це правильне застосування тим знанням та технологіям, що є в Україні.