Кулеба виключив надання ОРДЛО "особливого статусу" під тиском Росії

Жоден регіон України не матиме права вето на загальнодержавні рішення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкинув надання ОРДЛО "особливого статусу", на чому наполягає керівництво Росії. Про це він повідомив в інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita.

За словами міністра, Київ не готовий піти на надання Донецькій та Луганській областей "особливого статусу", за яким ОРДЛО фактично отримає "право вето" на стратегічні рішення української влади.

– Жоден регіон України не матиме права вето на загальнодержавні рішення. Це викарбувано на камені! Тож жодного особливого статусу, як уявляє це Росія, жодного права вето не буде. Ми проводимо дуже глибоку реформу децентралізації, готові працювати над реалізацією Мінських угод. Проте Мінські угоди розпочинаються з питань безпеки. Політична частина там стоїть на другому місці. Тому всі мають насамперед зосередитися на безпеці, - наголосив Кулеба.

Раніше, 25 січня, Кабмін відкликав із Ради законопроект про перехідний період на Донбасі, оскільки його потрібно доопрацювати з урахуванням проведення переговорів у нормандському форматі. Цей законопроект раніше викликав негативну реакцію з боку Росії – у Кремлі назвали його "виходом з Мінських угод" і зажадали відкликати. В Україні заперечують, що це зробили під тиском РФ.

Володимир Зеленський 1 лютого після зустрічі з Борисом Джонсоном заявив, що він незадоволений Мінськими угодами, але "ми дорослі хлопчики", тому Україна буде угод відповідально дотримуватися задля деокупації.