У ВООЗ стурбовані величезною кількістю медичних відходів у світі: загрожують здоров'ю та екології

87 тисяч тонн відходів, включаючи захисні костюми та рукавички, можуть стати новою глобальною проблемою.

pixabay.com

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я констатують, що пандемія спровокувала величезний надлишок медичних відходів у світі. Йдеться про використані рукавички, захисні костюми, мільярди масок і шприців для COVID-вакцинації. Про це повідомляє АР.

За оцінками ВООЗ, десятки тисяч тонн додаткових медичних відходів перевантажують системи управління відходами та загрожують як здоров'ю, так і навколишньому середовищу.

- Населення має стати свідомішим споживачем... Ми виявляємо, що люди носять надмірну кількість засобів індивідуального захисту, - заявила технічний співробітник відділу ВООЗ з питань водопостачання, санітарії, гігієни та охорони здоров'я Маргарет Монтгомері.

При цьому більшість із приблизно 87 тисяч тонн таких відходів, включаючи захисні костюми та рукавички, припадають на період з березня 2020 року до листопада 2021-го. У той же час понад 8 мільярдів доз вакцини, введеної у всьому світі, призвели до утворення 143 тонн додаткових відходів у вигляді шприців, голок та безпечних контейнерів.

– Абсолютно необхідно забезпечити працівників охорони здоров'я правильними засобами захисту. Але також життєво важливо забезпечити, щоб їх можна було використовувати безпечно, не впливаючи на навколишнє середовище, - наголосив голова ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан.

Раніше голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреїсус закликав усі світові держави працювати разом, щоб покласти край гострій фазі пандемії COVID-19. За його словами, наразі світ має всі інструменти для цього.