Тимофій Нагорний про Володимира Вірчиса: Незадовго до смерті він попросив подбати про дружину та доньку

Що могло штовхнути знаменитого боксера на фатальний крок.

Особистий архів Тимофія Нагорного

Що могло штовхнути знаменитого боксера на фатальний крок

48-річного Володимира Вірчиса завжди називатимуть однією з легенд українського боксу. Спортсмен був фантастичним важкоатлетом-нокаутером: у нього 21 дострокова перемога з 26, і з 28 лише дві поразки..

Вірчис володів двома чемпіонськими поясами за версіями WBA Inter-Continental та WBO Inter-Continental і знаходився за крок від титульного поєдинку проти Віталія Кличка. Але цьому завадили дві поразки: спершу - від Руслана Чагаєва і потім - від Хуана Карлоса Гомеса. У 2009 році Володимир Вірчис пішов з боксу.

Згодом спортсмен пробував себе у телевізійних проектах, будував власний аграрний бізнес, працював над суспільно важливими соціальними проектами… І раптом - повідомлення про самогубство.

Мангер попросив не влаштовувати сцен

Останній пост у соцмережі Володимир Вірчис опублікував 5 січня 2022 року. Пост, до якого варто було придивитися його друзям і рідним.

"Привіт, друзі. А напевно, знайдуться, не дай Боже, звичайно, люди, які доходили до стану відчаю після того, як їх підкинули близькі друзі на довірі? Чи можна стартанути з нуля? Руки є, ноги є - мізків трохи не вистачає. Поділіться гірким досвідом, я думаю, багатьом цікаво буде, просто соромляться. Алкоголь та наркотики не пропонувати. Може, разом щось придумаємо? Якщо що, пишіть у личку. Трохи дивно виглядає, коли боксери по допомогу звертаються», - написав Володимир Вірчис.

А наприкінці січня боксера помітили в суді на засіданні у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк, де як підозрюваний фігурує колишній голова Херсонської облради та бізнесмен Владислав Мангер. Як пізніше з'ясувалося, Вірчис і Мангер пов'язані спільним аграрним бізнесом. Володимир неодноразово приходив на судові засідання і був готовий взяти Мангера на поруки, щоб його випустили з СІЗО.

Але цього разу сталося інше – у перерві засідання Вірчис зажадав, щоб Мангер повернув його гроші, вкладені у спільний агробізнес. На що Мангер попросив боксера "не влаштовувати сцену".

Це відбувалося 27 січня. Наступного дня на одній із столичних підземних парковок знайшли  Володимира Вірчиса повішеним. Офіційна версія – самогубство.

Вечір боксу відкрив очі

«КП" в Україні» зв'язалася з Тимофієм Нагорним – другом Володимира Вірчиса.

– Останні два роки у Володимира видалися дуже тяжкими. А останній місяць, можна сказати, катастрофічний. На жаль, з боку його знайомих йому надавалась дуже скромна підтримка. Хоча останнім часом ми спілкувалися практично щодня, бо вигадали дуже гарну ідею – «Фонд підтримки чемпіонів». Вірчис три місяці цим жив, намагався допомогти собі та спортсменам, які потрапляють у складні життєві ситуації. Думав не лише про себе, але й про інших, – згадує Тимофій Нагорний.

За словами співрозмовника, серйозний надлом у житті Вірчиса стався на початку квітня 2021 року, коли відбувся міжнародний турнір з боксу «Меморіал Мангера» в Херсоні.

- Тоді Володимир зрозумів, що людина, з якою він дружив, якій довірив свої фінанси, його не помічає, ігнорує прохання... Вірчис виявився у Мангера не в пріоритеті. А фінансові можливості у того залишилися. І організація такого турніру про це свідчила, – вважає Нагорний. – 2 квітня стало відправною точкою, коли Володимир зрозумів, що Мангер йому зовсім не друг. Мангер міг підтримувати сім'ю боксера, поетапно повертати борг, а не кидати у біді.

Сумний день народження

Ще один удар долі стався 18 серпня – у день народження Вірчиса.

- Ми казали: давай зберемося, визначимо найвужче коло, хто має прийти. Він відповів: "Ти ж знаєш, я не люблю день народження, як і ти", - згадує наш співрозмовник. – А на даху будинку – у нього така звичка – ми збиралися, він діставав свій самовар, в ньому такий смачний чай виходив. Я привозив тортики на день народження. Почав писати, дзвонити, обдзвонювати коло близьких осіб, а це десятки людей. Але 18 серпня до Вірчиса майже ніхто не приїхав.

Був тільки сам Нагорний та ще двоє знайомих хлопців.

- Якоїсь миті він вийшов у коридор і сказав: «Тепер ти вже зрозумів, що я нікому не потрібен?» – продовжує Тимофій. - Я намагався його підтримати, сказав, що він завжди може покластися на мене.

За словами Тимофія Нагорного, Володимир Вірчис мав і проблеми зі здоров'ям. Після того дня народження Віктор Сидорук – сусід Володимира Вірчиса – запропонував підключити лікарів, щоб вони допомогли колишньому спортсменові покращити його загальний стан.

– Я підтримав ініціативу Віктора, ми знайшли можливості оплатити ліки. І Вова, як мені здається, на той момент почав уперше серйозно замислюватися про своє здоров'я. Тому що вигляд він мав кепський – обличчя було сіро-зеленого кольору, – розповідає Нагорний.

А у відповідь - тиша

На початку жовтня у житті чемпіона знову почалися чорна смуга та депресивні думки.

"Ти розумієш, скільки легендарних спортсменів після закінчення кар'єри потрапляють на узбіччя життя? І всім начхати. Суспільству начхати. Але ж хочеться бути прикладом для наслідування. Хочеться бути затребуваним, необхідним. Їздити з майстер-класами, автограф-сесіями. Підтримувати наших підлітків», – казав Вірчис Нагорному.

Так народилася ідея «Фонду підтримки чемпіонів» на зразок тих, що вже існують у США, Китаї та інших розвинутих країнах.

- Він зайнявся цим. Чесно кажу. То була наша з ним таємна ідея. Остання заключна мрія Володимира Вірчиса. Він став активнішим, захопився створенням фонду. Розумів, що треба допомогти собі та іншим – і це було виходом із ситуації, – каже Тимофій Нагорний.

Звісно, до проекту хотіли підключити українських знаменитостей. Але...

«Боже, ми ж із Віталієм та Володимиром Кличком дружили. Ми ж спарингували. Обіймалися із Володимиром Зеленським. Уявляєш, Тимофію, у мене є такі друзі, які підтримають зараз. Все ми наразі організуємо», – казав Вірчис.

 

– Він написав листи. Віднесли, зареєстрували, відправили. Місяць минає – відповіді немає. Меценати вислуховували ідею, отримували пропозицію, а у відповідь - мовчання. Була повна відсутність уваги та бажання брати участь у реалізації нашого починання, – зітхає Нагорний.

Спустошений відмовими

Володимир Вірчис болісно сприймав відмови, ще важче йому було спостерігати за долею українських спортсменів.

- Минулого року я ховав чемпіонку зі спортивної гімнастики Ніну Антонівну Бочарову. Вона хотіла прожити 120 років. Але її й на 95-річчя ніхто не привітав. Вона зрозуміла, що викреслена з життя, нікому не потрібна і не затребувана, - наводить приклад Тимофій Нагорний.

Її ховали на Байковому цвинтарі у Києві. А проводжали в останню путь на Республіканському стадіоні. На панахиду було запрошено перших осіб країни. Але, на жаль, вони не мали часу прийти.

– Поліна Григорівна Астахова була всіма покинута. 5 міністрів спорту відмовляли їй в оплаті ліків, продала всі медалі та нагороди… Я їй допомагав вирішувати проблеми, - каже Нагорний. - Я не можу дібрати слів, висловити обурення тим, як ставляться до людей, які є гордістю нашої країни. Адже кожен з них колись поклав своє здоров'я, піт і кров, щоб досягти результату і прославити країну. Вірчис усе це бачив та розумів. Він був спустошений цими відмовами. Цією байдужістю.

Просив подбати про дружину

Буквально днів за п'ять до трагедії Вірчис звернувся до Нагорного з проханням влаштувати зустріч із отцем Захарієм – духовним наставником, ченцем Києво-Печерської лаври. Отець Захар пообіцяв зустрітися з Вірчисом 3 лютого і закликав спортсмена триматися. Але у того вже не вистачило сил.

- Ми всі винні у тому, що сталася трагедія. Вчора мені зателефонував друг і сказав, що винна лише одна людина, і вона сидить у СІЗО. Я не погодився, – розповідає Тимофій Нагорний. - Винні ми всі. Ми не знайшли правильних слів, слів підтримки. На жаль, у Володимира справді вже були занепадницькі настрої. Він говорив, що якщо не вдасться реалізувати ідею з фондом, то це остаточно глухий кут, з якого немає виходу.

Незадовго до фатальної дати Володимир Вірчис раптом попросив Тимофія Нагорного подбати про дружину Ірину та доньку Аміну, якщо з ним щось трапиться.

- Я не надав цим словам особливого значення. Бо за цей час звучали вже різні фрази. Але я намагався змусити його думати позитивно і говорити позитивно. Адже в нього унікальне почуття гумору. Він світла людина. Коли всі відвернулися від людини, яка наразі сидить у СІЗО, він продовжував щиро в неї вірити. Аж до турніру з боксу 2 квітня 2021 року, - підсумував Тимофій Нагорний. - Сталася катастрофа всіх його надій та ілюзій. І я не можу вам висловити всю гіркоту втрати друга. Мені б дуже хотілося, щоб його ім'я залишилося назавжди в пам'яті суспільства як сильної, доброї, світлої людини. Він підтримував людей, а себе в такій ситуації підтримати не зміг.